Zeci de mii de persoane au defilat pe străzile oraşului israelian Tel Aviv, la cel mai mare Gay Pride din Orientul Mijlociu, dar şi în semn de protest faţă de prezenţa în Guvernul israelian a unor miniştri ostili lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbaţi şi femei în ţinute colorate, unele excentrice, au participat joi la marş, dansând pe caruri la care se difuza muzică, dar şi în jurul acestora, pe promenada de la malul mării, în acest oraş considerat o rară oază de toleranţă în regiune, potrivit unor jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului.

Primăria din Tel Aviv se mândreşte cu faptul că în 2023 găzduieşte ”cel mai mare marş al mândriei de a fi gay” organizat vreodată în Israel, cu ocazia marcării a 25 de ani de la prima ediţie, în 1998.

Evenimente continuă vineri, a anunţat într-un cmunicat primăria.

Site-ul israelian de ştiri Ynet estima joi seara o participare a ”zeci de mii de persoane”, care urma să crească.

În 2022, peste 200.000 de persoane au luat parte la acest marş, potrivit primăriei.

”Este o sărbătoare foarte mare şi vreau să fiu aici pentru a-i susţine pe membrii comunităţii (LGBT). Este un lucru important”, a declarat Elise Zhdanova, în vârstă de 26 de ani, care vinde cărţi la Tel Aviv.

Yaël Ben Yossef, în vârstă de 22 de ani, o studentă la Psihologie la Beersheva (sud), subliniază că este ”deosebit de important” să se defileze anul acesta, din cauză că există miniştri deschis homofobi în Guvernul lui Benjamin Netanyahu, format în decembrie, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului.

”Trebuie să arătăm că suntem prezenţi, că nu ne este frică şi că nu ne vor face să intrăm în dulap”, declară această tânără înfăşurată într-un steag curcubeu.

Itamar Ben Gvir, în prezent ministru al Securtăţii naţionale, a fost unul dintre organizatorii ”paradei fiarelor”, la Ierusalim, în 2006, la care opozanţi religioşi ai marşului au făcut paradă cu măgari - asociindu-i pe homosexuali cu animalele.

Mulţi israelieni se tem că, odată cu reforma judiciară controversată pe care vrea să o realizeze Guvernul Netanyahu - care limitează puterile Curţii Supreme -, garanţii pot să dispară, iar drepturi câştigate să fie puse în discuţie.

Sloganul ”Democraţie!” al opozanţilor acestei reforme a fost scandal joi la marşul de la Tel Aviv, au conbstatat jurnalişti AFP.

Israelul este recunoscut ca o ţară progresistă în privinţa vizibilităţii şi egalităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex - care nu este ilegală - este imposibilă din cauza lipsei unei instituţii abilitate de către putere.

Însă uniunea persoanelor de acelaşi sex este recunoscută, în cazul în care are loc în străinătate.

”Cel mai important lucru, în prezent, este să ne batem pentru ca drepturile să nu ne fie retrase”, subliniază Yaël Ben Yossef.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.