Alte mii de persoane au fost evacuate sâmbătă din casele lor de pe insula spaniolă Tenerife, în timp ce un incendiu de vegetaţie care face ravagii în nordul insulei rămâne scăpat de sub control, dar zonele turistice importante au fost cruţate până acum, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile de urgenţă din Insulele Canare au declarat că peste 26.000 de persoane au fost evacuate până sâmbătă după-amiază, potrivit estimărilor provizorii, o creştere puternică faţă de numai 4.500 de persoane, câte erau vineri.

Unsprezece localităţi sunt acum afectate.

Flăcările violente au luminat cerul peste noapte, iar sâmbătă au fost văzute elicoptere aruncând apă în zonele din apropierea locuinţelor unde fumul se ridica în aer.

Incendiul a izbucnit miercuri într-un parc naţional muntos din jurul vulcanului Teide - cel mai înalt vârf din Spania - în condiţii de vreme caldă şi uscată.



Sâmbătă dimineaţă au fost ordonate mai multe evacuări din cauza înrăutăţirii vremii în timpul nopţii, inclusiv a creşterii temperaturilor şi a vântului mai puternic, a declarat liderul regional Fernando Clavijo într-o conferinţă de presă. El a declarat că fumul gros a îngreunat eforturile de stingere a incendiului din aer.

Aproximativ 5.000 de hectare au fost devastate de flăcări până în prezent, pe un perimetru de 50 km.

Incendiul a fost de o amploare care nu a mai fost văzută până acum în Insulele Canare, a declarat preşedinta Consiliului din Tenerife, Rosa Davila. Ea a declarat că prioritatea este de a "proteja vieţile oamenilor".

Din fericire, incendiul nu a distrus nicio casă până în prezent, a adăugat ea.

În La Victoria, în nord-vestul insulei, unele persoane care au fost evacuate au primit ajutor medical.
 "În noaptea dinaintea sosirii noastre, am trecut prin momente destul de grele. Totul ardea... acoperişurile erau pline (de cenuşă)", a declarat Paulina Fernandez, în vârstă de 58 de ani, pentru Reuters.

O preocupare majoră pentru mulţi dintre cei evacuaţi a fost legată de animalele lor. Unii au fost nevoiţi să le lase acasă, în timp ce imagini surprinse de Reuters arată cum alţi localnici îşi pun caii la adăpost.

Zonele turistice populare ale insulei nu au fost afectate până în prezent, iar cele două aeroporturi ale sale au funcţionat în mod normal.

Căldura toridă şi vremea uscată din această vară au contribuit la incendii de vegetaţie neobişnuit de grave în Europa, inclusiv pe insula spaniolă La Palma, în luna iulie, dar şi pe continentul american, în Canada. Incendiile de pe insula Maui din Hawaii, la începutul acestei luni, au ucis peste 110 persoane şi au distrus oraşul istoric Lahaina, o staţiune turistică.

Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice au dus la fenomene meteorologice extreme mai frecvente şi mai puternice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.