Un grup de migranţi - inclusiv femei şi copii - rămânea blocat la frontiera dintre Polonia şi Belarus, anunţă luni grăniceri polonezi - acuzaţi de către activişti de faptul că nu-i lasă pe migranţi să ceară azil în Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul este nevoit să stea într-o tabără în Pădurea Bialowieza - de patru zile -, lângă o barieră de metal de la frontieră, ridicată de către Guvernul naţionalist şi populist polonez cu scopul de a împiedica imigranţi ilegali.

O purtătoare de cuvânt a grănicerilor anunţă într-un comunicat că acest grup ”de aproximativ 20-30 de persoane” se află ”în afara jursidicţiei” poloneze.

”Prin urmare, nicio activitate administrativă, inclusiv o eventuale primire a unei cereri de protecţie internaţională, dacă într-adevăr intenţia acestor persoane este să obţină o protecţie în Polonia, nu este posibilă”, declară Katarzyna Zdanowicz.

Potrivit unor activişti prezenţi la faţa locului, din grupul de la frontieră fac parte persoane originare din Siria, Irak şi Congo, inclusiv 11 copii.

ONG-ul Grupa Granica, care acordă asistenţă medicală şi legală migrannţilor la frontiera dintre Polonia şi Belarus, susţine că migranţii - în pofida faptului că nu au trecut bariera - se află pe teritoriul polonez.

Activiştii dau asigurări că migranţii nu au autorizaţia să se întoarcă în Belarus, iar grăniceri belaruşi îi ameninţă cu câini, şi anunţă că cel puţin doi membri ai grupului au fost bătuţi sau răniţi de către agenţi belaruşi.

Grănicerii polonezi anunţă că au cerut, în zadar, părţii belaruse să le ofere ajutor şi susţinere migranţilor.

”Ei au trimis doar o persoană pentru a documenta situaţia, cu siguranţă pentru a o folosi în scopul propriei propagande”, se arată în comunicatul polonez.

Sâmbătă, biroul ombudsmanului polonez a intervenit şi a formulat o ”cerere urgentă de informare” cu privire la statutul acestor migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.