Aproximativ 10.000 de persoane - inclusiv neonazişti - au participat în weekend la o manifestaţie - interzisă de către Ministerul austriac de Interne din cauza unor ”tulburări a ordinii publice” şi nerespectării măsurilor sanitare - împotriva unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii şi unei izolări impuse de Guvern în lupta împotriva covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia a interzis sâmbătă această manifestaţie, în urma unei defilări la care au participat tot aproximativ 10.000 de persoane, la jumătatea lui ianuarie, în cursul căreia mulţi participnaţi nu au purtat mască de protecţie şi nu au respectat distanţarea socială.

Potrivit forţelor de ordine, mii de persoane au răspuns duminică apelului FPÖ (extremă dreapta), care a organizat manifestaţia şi care a denunţat drept ”scandaloasă” interzicerea acesteia.

Între participanţi s-au aflat activişti neonazişti şi ”huligani”.

Poliţia a operat zece arestări după ce mulţimea a refuzat să se disperseze şi a vrut să mărşăluiască către sediul Parlamentului, blocând circulaţia.

Patru poliţişti au fost răniţi, iar peste 800  de persoane au fost amendate din cauza nerespectării măsurilor sanitare, potrivit ministrului de Intrne Karl Nehammer.

”CENZURĂ FĂRĂ PRECEDENT”

Fostul ministru deInterne Herbert Kickl, un membru FPÖ, a îndemnat săptămâna trecută să se iasă în stradă duminică împotriva unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii şi celei de a treia izolări, în vigoare.

Este pentru prima oară când partidul de extremă dreapta organizează o adunare cu scopul de a contesta măsuri impuse de către Guvernul ecologisto-conservator în vederea opririi răspândirii noului coronavirus.

Această manifstaţie a fost interzisă din cauza unor ”tulburări ale ordinii publice” pe care era susceptibilă să le declanşeze.

”Asistăm la o cenzură fără precedent”, şi-a exprimat indignarea Kickl sâmbătă, în faţa presei.

”Este un scandal”, denunţa el.

FPÖ a depus apoi o a doua cerere de autorizare, pentru a ”apăra democraţia, libertatea şi drepturile fundamentale”, însă poliţia a respins-o şi pe aceasta.

Poliţia a invocat riscul unui nou focar de contaminare, ”din cauza trasmiterii sporite a noilor variante” de SARS-CoV-2 şi ”lipsei urmării contactelor” în rândul manifestanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.