Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Yukiya Amano, care suferea de probleme de sănătate, a decedat la vârsta de 72 de ani, a anunţat luni AIEA, care urmează să aibă un nou director în plină escaladare a tensiunilor în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretariatul AIEA are regretul să vă informeze cu cea mai profundă tristeţe de decesul directorului general Yukiya Amano”, a anunţat într-un comunicat agenţia ONU, care nu oferă detalii despre circumstanţele morţii acestuia.

Diplomatul japonez conducea de zece ani agenţia, însărcinată cu monitotizarea respectării angaamentelor Iranului potrivit Acordului de la Viena din 2015.

Amano se afla la al treilea mandat, pe care urma să-l încheie în noiembrie 2021, însă urma să-şi anunţe săptămâna aceasta plecarea anticipată în martie 2020, din motive de sănătate.

În scrisoarea pe care urma să o trimită reprezentanţilor AIEA în vederea anunţării plecării, diplomatul îşi exprima satisfacţia faţă de ”rezultate concrete” obţinute în mandatul său ”în vederea atingerii obiectivului «atomul pentru pace şi dezvoltare»” şi se declara ”mândru de realizările” agenţiei, afirmă AIEA în comunicat.

Agenţia, a cărui sediu se afă la Viena, urmează să organizeze succesiunea sa în contextul în care este mobilizată în urmărirea programului nuclear iranian, într-un context de ascesniune a tensiunilor între Teheran şi Washington.

În ripostă la retragerea americană din Acordul de la Viena, Teheranul a început din iulie să se retragă din anumite obligaţii referitoare la programul său nuclear.

AIEA, ai cărei experţi controlează activităţile nucleare ale Iranului, a confirmat că Republica islamică a depăşit mai multe plafoane autorizate.

Numirea directorului AIEA este decisă de către cele 35 de state membre ale Consiliului Guvernatorilor agenţiei, din care fac parte ţările cele mai avansate în domeniul tehnologiei nucleare.

Ales prima oară în 2009, la succesiunea egipteanului Mohamed El-Baradei, Amano a fost reales în noiembrie 2017 într-un nou mandat de patru ani.

AIEA, din care fac parte 171 de state, joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, care permite verificarea faptului că statele membre ale Tratatului Neproliferării Nucleare (TNP) îşi respectă angajamentele asumate în domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.