Yoshihide Suga, în vârstă de 71 de ani, noul lider al Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost ales miercuri nou premier de către Parlament, în locul lui Shinzo Abe care s-a retras din motive de sănătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 48 de ore după alegerea triumfală la conducerea PLD, Suga a obţinut 314 voturi în Camera inferioară a Parlamentului - adică 68% din voturile exprimate. El a obţinut, de asemenea, 59% din voturi în Camera superioară.

O majoritate simplă îi era necesară, iar în cazul unui vot opus al celor două camere, Camera inferioară ar fi avut ultimul cuvânt.

PLD şi aliatul său din cadrul coaliţiei, Partidul Komeito, dispun de o majoritate confortabilă în Dieta japoneză.

Suga s-a înclinat adânc, în aplauzele parlamentarilor, după victoria sa, însă nu s-a exprimat în mod public imediat. Prima sa conferinţă de presă în calitate de premier era prevăzută ulterior, miercuri seara (ora locală).

Imediat după votul din Parlament, succesorul său în postul de secretar general al Guvernului, ministrul în exerciţiu al Sănătăţii Katsunobu Kato, a anunţat alcătuirea echipei ministeriale a lui Suga, care nu a prezentat nicio surpriză.

Mai mulţi miniştri rămân în funcţie, precum Toshimitsu Motegi la Afaceri Externe, veteranul Taro Aso la Finanţe şi tânărul Shinjiro Koizumi (39 ans), fiul fostului premier PLD Junichiro Koizumi, la Mediu.

Nobuo Kishi, care intră în Guvern la Apărare, în locul lui Taro Kono, este fratele lui Shinzo Abe, care poartă numele de familie al bunicului lor patern, premieru Japoniei la sfârşitul anilor '50.

Kono preia portofoliul Reformei Administrative.

”PROBLEME DURE”

Yoshihide Suga, fiul unui cultivator de căpşuni, cu o carieră atipică, l-a servit şi consiliat în mod fidel pe Abe mulţi ani, coordonând politica între ministere şi numeroase agenţii de stat.

El cunoaşte, astfel, toate rotiţele puternicei birocraţii japoneze, însă nu are statura internaţională a predecesorului său şi suferăde o anumită imagine austeră.

”Probleme dure aşteaptă Guvernul Suga”, iar prioritară este criza covid-19, a declarat miercuri pentru AFP Shinichi Nishikawa, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Meiji din Tokyo.

Succesorul lui Abe este necesar să acţioneze rapid împotriva recesiunii economice şi delicatei probleme a Jocurilor Olimpice (JO) de la Tokyo, amânate în vara lui 2021 din cauza pandemiei.

”Pe frontul diplomatic, există multe necunoscute, mai ales alegerile prezidenţiale americane” din noiembrie, adaugă Nishikawa.

Suga urmează să acţioneze în mijlocul unor tensiuni internaţionale puternice, mai ales între Washington şi Beijing.

NICIO URGENŢĂ ÎN PRIVINŢA ALEGERILOR LEGISLATIVE

Observatorii se aşteaptă ca Suga să continue politica economică a lui Abe, caracterizată printr-o politică monetară ultra-flexibilă şi relansări bugetare masive, sperând ca el să întreprindă reforme structurale considerate necesare.

”Liberalizarea pieţei muncii nu a demarat niciodată în timpul lui Abe (...). Suga ar putea avea mai mult succes prin reformarea bătrânului sistem administrativ” nipon, încurajând recursul la imigraţie şi creşteri salariale, potrivit unei note Capital Economics.

Unii oficiali de rang înalt din partid sunt în favoarea organizării unor algeri legislative anticipate, în vederea unei consolidări a legitimităţii lui Suga şi prelungirii duratei mandatului dincolo de termenul prevăzut al celui al lui Abe, în toamna lui 2021.

Însă, pentru moment, Suga a apreciat că un asemenea scrutin nu este o prioritate, argumentând că ar fi dificil de organizat asemenea alegeri naţionale atât timp cât pandemia covid-19 nu se află sub control.

Abe, în vârstă de 65 de ani, a bătut recordul longevităţii în post, însă a ales, la sfârşitul lui august, să demisioneze, în urma recidivei unei boli inflamatorii cronice a intestinului care a fost deja una dintre cauzele sfârşitului prematur al primului său mandat (2006-2007).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.