Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită în Yemen a indicat duminică că a ucis 138 de rebeli houthi în ultimele 24 de ore în noi raiduri în jurul oraşului Marib, ultimul bastion loial din nordul ţării devastat de război, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia, care sprijină guvernul din 2015, afirmă aproape zilnic de aproape o lună că a provocat pierderi grele rebelilor, care nu i-au împiedicat să înainteze spre Marib, capitala provinciei cu acelaşi nume, bogată în petrol.

Bilanţurile coaliţiei nu pot fi verificare din surse independente şi houthi nu îşi comunică decât foarte rar pierderile lor. 

„Au fost distruse 17 vehicule militare şi au fost ucişi 138” de insurgenţi în raiduri aeriene care au vizat două regiuni din jurul Marib, al-Jouba (în sudul oraşului) şi Al-Kassara (la nord), a indicat coaliţia într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă saudită SPA.          

După declanşarea în 2014 a războiului, houthi, apropiaţi de Iran, au preluat progresiv controlul asupra unei mari părţi din nordul Yemenului, cu excepţia Marib. Pierderea acestei provincii strategice ar fi un dezastru pentru guvernul şi aliatul său saudit.              

În şapte ani, războiul a aruncat Yemenul în cea mai gravă dramă umanitară din lume potrivit ONU, cu mai mult de două treimi din populaţie care depinde de ajutor internaţional. Zeci de mii de persoane, mare parte civili, au fost ucişi şi milioane strămutaţi potrivit organizaţiilor internaţionale.              

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.