Preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi al Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc, joi, în Uzbekistan pentru un summit regional care pare un front în faţa Occdentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xi şi Putin se reunesc în oraşul Samarkand, o etapă-cheie pe străvechiul Drum al Mătăsii, cu liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi ai altor ţări pentur un summit de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS). 

Dacă principala reuniune a acestui summit va avea loc vineri, întâlnirea bilaterală dintre preşedinţii chinez şi rus joi va fi cea mia urmărită, ţările lor fiind în centrul crizelor diplomatice internaţionale. 

Pentru Putin, care încearcă să accelereze un pivot către Asia în faţa sancţiunilor occidentale contra Moscovei pentru invazia Ucrainei, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială.

Xi Jinping , care efectuează în Asia Centrală prima deplasare în străinătate de la debutul pandemiei de coronavirus, va putea să-şi întărească statura de lider de prim plan la congresul Partidului Comunist Chinez din octombrie la care vizează al treilea mandat. 

Întâlnirea lor are şi un aer de sfidare lansat Statelor Unite, care au preluat conducerea sancţiunilor contra Moscovei şi susţinerea militară a Kievului şi care au stârnit furia Beijingului cu vizita mai multor responsabili americani în Taiwan. 

"Organizaţia de Cooperare de la Shanghai oferă o alternativă reală la structurile orientate spre Occident", a declarat presei marţi consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov.

Este vorba despre "cea mai mare organizaţie din lume, care cuprinde jumătate din populaţia planetei" şi ea militează pentru "o ordine internaţională dreaptă", a adăugat el. 

Înainte de sosirea liderilor la Samarkand, o fostă răscruce majoră a rutelor comerciale dintre China şi Europa, deplasările în oraşul plasat sub securitate întărită au fost restricţionate, iar aeroportul a fost închis pentru zborurile comerciale.

Străzile din acest oraş cunoscut pentru moscheile şi mausoleele acoperite cu mozaicuri albastre au fost aproape goale miercuri, au constatat jurnaliştii de la AFP. Şcolile vor fi închise joi şi vineri. 

OCS, ai cărei membri sunt China, Rusia, India, Pakistan şi fostele republici sovietice din Asia Centrală, a fost creată în 2001 ca un instrument de cooperare politică, economică şi de securitate care să concureze organizaţiile occidentale. 

Nu este vorba despre o alianţă militară precum NATO, nici de o organizaţie de integrare politică precum Uniunea Europeană, dar membrii săi lucrează împreună pentru a răspunde provocărilor de securitate comune şi să promoveze comerţul. 

Conflictul din Ucraina, situaţia din Afganistan sau tulburările care au afectate mai multe ţări din Asia Centrală în ultimele luni figurează printre principalele subiecte abordate. 

Sesiunea principală a summitului săptămâna aceasta va avea loc vineri, dar atenţia va fi fixată pe multiplele întâlniri bilaterale prevăzute cu această ocazie. 

Astfel, pe lângă Xi Jinping, Vladimir Putin se va întâlni separat, joi, cu preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a cărui ţară doreşte să se alăture OCS, şi cu premierul pakistanez, Shehbaz Sharif, iar vineri cu premierul indian, Narendra Modi, şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.