Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a exprimat marţi ”înaltul grad de încredere” în nepopulara conducătoare a Hong Kongului Carrie Lam, cu care s-a întâlnit la Shanghai, în timp ce în fosta colonie britanică violenţele continuă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul chinez a îndemnat la ”eforturi eficiente” în vederea îmbunătăţirii vieţii populaţiei şi dialogului cu toate sectoarele societăţii, potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă, în urma Târgului Importurilor de la Shanghai.

"Lam a condus guvernul Regiunii Administrative Speciale (Hong Kong) pentru a se achita deplin de sarcini, pentru a depune efortul să stabilizeze situaţia şi să îmbunătăţească atmosfera socială, iar ea a muncit mult”, a declarat preşedintee chinez potrivit agenţiei oficiale chineze.

”Xi şi-a exprimat înaltul grad de încredere a Guvernului central faţă de Lam şi deplina recunoaştere a activităţii sale şi a echipei sale”, scrie China Nouă.

Potrivit aceleiaşi surse, Xi a notat că ”punerea capăt violenţei şi haosului şi restaurarea ordinii rămân sarcina cea mai importantă în Hong Kong, în prezent”.

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul unor zvonuri potrivit cărora Beijingul ar vrea să o înlocuiască pe Lam cu un şef de Executiv ”interimar”, în contextul în care autorităţile de la Hong Kong se confruntă cu manifestaţii în favoarea democraţiei care degenrează tot mai mult în acte violente.

Hong Kongul, un teritoriu semiautonom, este sguduit de cinci luni de manifestaţii ale unor activişti care denunţă un amestec al Beijingului şi cer reforme democratice.

Ei cer, între altele, puterea de a desemna prin sufragiu universal direct şeful Executivului - oficialul cu cel mai înalt rang în teritoriu -, în prezent numit de un colegiu de 1.200 de mari electori de la Beijing.

Potrivit lui Willy Lam, un expert în politică externă de la Hong Kong, Beijingul arată că o susţine pe Carrie Lam ”pentru moment”.

”SPECTACOL DE MARIONETE”

”Asta nu înseamnă că lor le place Carrie Lam şi nici că au o opinie bună despre performanţa ei”, apreciază expertul.

Potrivit acestui expert, Beijingul doreşte ca Hong Kongul să adopte o lege cu privire la securitatea naţională în vederea atribuirii unor puteri suplimentare poliţiei, în vederea reprimării manifestaţiilor.

Şefa executivului ar putea fi destituită într-un an sau în martie, în cursul sesiunii plenare anuale a Adunării Naţionale Populare (ANP), declară el.

În virtutea ”Legii fundamentale” locale, fosta colonie britanică înapoiată Beijingului în 1997, se bucură de o mare autonomie şi de libertăţi necunoscute în China continentală - libertatea de exprimare şi de a manifesta - şi de o justiţie independentă.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunţat săptămâna trecută că va modifica procesul de desemnare, fără să precizeze dacă această ”îmbunătăţire” prevăzută va merge în sensul democratic cerut de contestatari, însă avertizând că nu va tolera ”nicio activitate” de natură să împartă ţara sau să ameninţe securitatea naţională.

Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului în Comitetu Parmament al ANP, a declarat că această întâlnire urma să contribuie la disiparea zvonurilor potrivit cărora Beijingul ar căuta să o înlocuiască în funcţie.

”Domnul Xi este foarte ocupat la Shanghai, unde se întâlneşte cu numeroşi lideri străini, însă el a găsit timp pentru domana Lam, deci asta arată clar faptul că s-a interesat de acest lucru”, a declarat Tam.

”Domnul Xi i-a arătat doamnei Lam o recunoaştere potrivită, dar nu a elogiat-o prea mult (...) pentru că, până la urmă, trebuie readusă ordinea”, a adăugat el.

Şefa Executivului urma iniţial să se întoarcă la Hong Kong în urma vizitei sale la Shanghai, însă serviciile sale au anunţat duminică faptul că ea se întâlneşte miercuri, la Beijing, cu reprezentanţi ai Guvernului chinez.

Deputata în favoarea democraţiei Claudia Mo a apreciat că susţinătorii democraţiei ar fi consternaţi să-l vadă pe Xi îmbrăţişând-o pe Lam.

”În prezent, Beijingul nu poate decât să-şi consolideze acapararea asupra Hong Kongului şi să agraveze lucrurile şi mai mult”, a declarat ea pentru AFP. ”Acesta este un spectacol de marionete”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.