Preşedintele chinez Xi Jinping îndeamnă marţi membrii Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) să-i rămână loiali şi să continue să slujească poporul, după ce decorat cu o nouă medialie de onoare 29 de membri ai partidului, în cadrul unor ceremonii de marcare a 100 de ani de la înfiinţarea formaţiunii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de medaliere, transmisă în direct de televiziunea naţională, a avut loc cu mare pompă la Palatul Adunării Poporului, la Beijing, înainte de marcarea unui secol de la înfiinţarea partidului, joi.

”Medalia 1 iulie”, anunţată în 2017, înmânată pentru prima oară marţi, face parte din efortul lui Xi Jinping de consolidare a unei imagini a PCC de cel mai puternic partid din lume.

Xi Jinping i-a îndemnat pe toţi membrii partidului ”să-şi păstreze ferm loialitatea şi dragostea faţă de partid şi popor, în inimă, să transforme acest lucru în acţiune şi să-şi dedice totul, inclusiv viaţa preţioasă, partidului şi poporului”.

Distinşi pentru ”contribuţia excepţională” în PCC, între medaliaţi se află militari, muncitori comunitari şi profesionişti din artă şi ştiinţă.

Partidul Comunist Chinez, care conduce ţara din 1949, avea 91,9 milioane de membri în 2019 - reprezentând 6,6% din populaţia chineză.

În cadrul acestei săptămâni de maercare a 100 de ani de la înfiinţare, PCC a organizat luni seara un spectacol de gală pe stadionul naţional de la Beijing, denumit ”Cuib de pasăre” din cauza arhitecturii sale.

Oficiali din partidul unic şi diplomaţi străini au asistat la o desfăşurare fastuoasă de cântece, dansuri şi coregrafie, şi au lăudat partidul pentru ghidarea ascensiunii Chinei în rândul marilor puteri în ultimul secol.

Partea sumbră a istorei înfiinţării partidului - o foamete la sfârşitul anilor '50, ”Revoluţia Culturală” din anii '60 şi reprimarea în sânge a revoltei studenţilor în Piaţa Tiananmen în 1989, dar şi reprimarea de la Hong Kong - au fost omise din spectacol.

Gala s-a încheiat prin intonarea în cor, de către public, a cântecului ”Fără Partidul Comunist nu ar exista o Chină nouă” şi cu un foc de artificii de cinci minute.

Numeroşi chinezi au aplaudat sărbătoarea postând urări adresate ţării şi partidului pe reţele de socializare.

Unele postări erau, însă, mai puţin pline de bucurie.

”Doar atunci când preţul în imobiliare va scădea va putea poporul să fie fericit”, se arată într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, care a primit 39 de ”like”-uri.

GESTIONAREA COVID-19, VEDETA SPECTACOLULUI DE GLORIFICARE A PARTIDULUI UNIC

Xi Jinping a prezidat luni seara, pe stadionul Cuib de Pasăre, acest spectacol grandios prin care a sărbătorit un secol de la înfiinţarea PCC şi care a pus accentul asupra relansării Chinei după pandemia covid-19, relatează AFP.

Evenimentul s-a desfăşurat în condiţii stricte de scuritate şi nu a fost transmis în direct la televiziune, cu trei zle înainte de marcarea centenarului PCC, la 1 iulie.

Spectacolul a constat în scene riguros coregrafiate, ilustrând istoria Chiei comuniste, care au evocat pe un ecran mare principalii lideri, de la Mao Zedong la Xi Jinping, în acompanierea a 100 de trompete şi au inclus salutări ale unor astronauţi chinezi aflaţi în spaţiu.

Artişti şi-au ridicat pumnul în mod triumfal, au dansat şi au teatralizat momente marcante din istoria PCC, de la înfiinţarea acestuia într-o casă, în Shanghaï, în 1921, şi până la Lungul Marş al lui Mao.

În spectacol, un loc important l-a deţinut ”înfrângerea” covid-19 în China. Artişti au purtat echipament de protecţie individuală, iar militarii măşti.

Xi Jinping a prezentat lupta împotriva pandemiei covid-19 drept o victorie a organizaţiei Partidului Comunist Chinez şi drept o dovadă a rezilienţei chinezilor sub conducerea partidului unic.

Noul coronavirus a fost aproape eradicat în China, iar economia gigantului asiatic a repornit.

Focuri de artificii - în general interazise la Beijing - au avut loc, în timp ce mii de persoane s-au adunat în faţa stadionului în care a avut loc spectacolul, construit cu ocazia Jocurilor Olimpice (JO) de la Beijing din 2008.

Orice opinie diferită este ”neutralizată” imediat în China, de către aparatul de stat, care controlează informaţia în mod strict, mai ales Internetul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.