Guvernul american al lui Donald Trump a anunţat, cu zece zile înainte de sfârşitul mandatului, că vrea să înscrie rebelii huthi din Yemen pe lista sa neagră cu grupări ”teroriste”, ceea ce riscă, potrivit organizţaiilor internaţionale, să agraveze criza umanitară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această sancţionare vizează să-i facă pe huthi ”vionovaţi de faptele lor teroriste, mai ales de atacurile transfrontaliere vizând populaţii civile, infrastructuri şi transportul maritim”, a anunţat într-un comunicat, în noaptea de duminică spre luni, secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Dpartamentul de Stat urmează să notifice Congresul cu privire la voinţa sa de a-i desemna pe huthi drept terorişti, scrie Reuters.

Pompeo precizează în acest comunicat că vrea să desemneze totodată trei lideri rebeli şiiţi drept ”terorişti mondiali”.

Reuters scrie că a dezvăluit anterior, citând surse la curent cu dosarul, că Washingtonul intenţiona să-i desemneze pe huthi, susţinuţi de Iran, drept organizaţie teroristă, un demers care, consideră diplomaţi şi ONG-uri, ar putea complica eforturile în criza umanitară din Yemen, o ţară devastată de un război civil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.