Consiliul Municipal al Washingtonului a schimbat numele străzii pe care se află Ambasada Rusiei, un gest dedicat memoriei liderului rus asasinat Boris Nemţov şi de care Moscova s-a plâns, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Kara-Murza Jr., preşedintele Fundaţiei pentru Libertate Boris Nemţov, a anunţat marţi că o ceremonie oficială de schimbare a numelui Wisconsin Avenue în Boris Nemtsov Plaza a fost programată pe 27 februarie, cu ocazia marcării a trei ani de la asasinarea lui Nemţov.

Un fost vicepremier şi aprig critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, Nemţov a fost împuşcat mortal pe un pod, la Moscova, la câţiva paşi de zidurile Kremlinului.

”Este oficial. Fie ca acest lucru să-i amintescă lui Putin şi prietenilor săi că acest asasinat, violenţa şi intimidarea nu vor reduce disidenţa la tăcere”, a scris marţi pe Twitter senatorul republican din Florida Marco Rubio.

Asasinarea lui Nemţov a provocat un val de condamnări şi a relevat pericolele cu care se confruntă ruşi care se opun Kremlinului.

Susţinătorii acestuia au cerut în mai multe rânduri permisiunea să amplaseze o placă sau un monument în locul asasinatului.

Însă autorităţile moscovite nu au fost de acord. Memoriale improvizate de flori, lăsate de susţinători ai lui Nemţov la locul respectiv, sunt îndepărtate cu regularitate şi rapid.

În iulie, un tribunal de la Moscova i-a găsit pe cinci bărbaţi din Cecenia, în Caucazul de Nord rus, vinovaţi de uciderea lui Nemţov şi i-a condamnat la pedepse importante.

Însă rude şi asociaţi ai acestuia acuză că asasinatul a fost ordonat de la nivel înalt. Ei spun că nu se va face dreptate până când persoana sau persoanele care au ordonat să fie asasinat nu vor fi găsite şi vor da socoteală.

Ministerul rus de Externe a criticat hotărârea autorităţilor din capitala americană, acuzându-i pe aleşii americani că ”manipulează” numele politicianului ucis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.