Secretarul american de stat Anthony Blinken a transmis că Washingtonul este „îngrozit” de informaţiile parvenite sâmbătă din Myanmar, unde zeci de oameni au fost ucişi de forţele de ordine în timpul protestelor, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 1 februarie, când armata a preluat puterea în Myanmar, ţară cunoscută şi ca Burma, sâmbătă a fost cea mai sângeroasă zi. Peste 100 de oameni au fost ucişi. „Junta va sacrifica vieţile oamenilor pentru a-i deservi pe cei puţini”, a spus Blinken.

„Curajoşii oameni din Burma resping regimul de teroare al armatei”.

Ambasada SUA a transmis anterior că forţele de securitate au „ucis civili neînarmaţi”, în timp ce delegaţia Uniunii Europene în Myanmar a precizat că sâmbătă - când oficial a fost Ziua Forţelor Armate - va „rămâne întipărită ca ziua terorii şi a dezonoarei”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a arătat „profund şocat”, iar ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a spus că ziua a reprezentat „un nou minim”.

Reprimarea violentă a protestelor de sâmbătă, în care au fost ucişi şi minori, a venit după ce oamenii au sfidat avertismentele şi au ieşit pe străzi în mai multe oraşe.

Grupul de monitorizare Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) a confirmat cel puţin 91 de decese, în timp ce presa locală a dat un număr mai mare.

Oamenii sunt determinaţi să continue protestele în ciuda abuzurilor.

De la începutul manifestaţiilor, în Myanmar au fost ucise mai mult de 400 de persoane.

Armata a preluat controlul ţării după ce a contestat alegerile de anul trecut, câştigate de Liga Naţională pentru Democraţie, condusă de Aung San Suu Kyi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.