Administraţia preşedintelui american Joe Biden a aprobat pentru prima dată un ajutor militar direct pentru Taiwan, în cadrul unui program de asistenţă pentru guvernele străine, au declarat miercuri oficiali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat a notificat marţi Congresul cu privire la pachetul de 80 de milioane de dolari, modest în comparaţie cu vânzările recente către Taiwan, dar care ar fi primul la Taipei în cadrul programului de finanţare militară externă.

În mod tradiţional, SUA vând arme către Taiwan, mai degrabă decât să le ofere, dar sunt tot mai multe temeri că Beijingul se pregăteşte să preia controlul asupra insulei democratice autonome, pe care o revendică. 

Ministerul Apărării din Taiwan a mulţumit, dar a declarat că nu a făcut niciun comentariu cu privire la detaliile ajutorului, menţionând că Statele Unite ale Americii Unite au ajutat deja la întărirea capacităţii de luptă a insulei în cadrul politicilor şi legilor existente, anunţă Reuters. 

Michael McCaul, preşedintele republican al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că a fost bucuros că administraţia oferă "în sfârşit" ajutor Taiwanului.

"Aceste arme nu numai că vor ajuta Taiwanul şi vor proteja alte democraţii din regiune, ci vor consolida şi atitudinea de descurajare a SUA şi vor asigura securitatea noastră naţională faţă de PCC (Partidul Comunist Chinez) din ce în ce mai agresiv", a declarat McCaul. 

Foreign Military Financing (FMF), cel mai mare cont de asistenţă militară gestionat de către Departamentului de Stat, oferă în principal asistenţă sub formă de granturi guvernelor ţărilor străine pentru achiziţionarea de echipamente de apărare şi instruire militară în cadrul programului Foreign Military Sales.

Un oficial al Departamentului de Stat a confirmat notificarea către Congresului şi a declarat că decizia de a oferi Taiwanului asistenţă FMF nu reflectă nicio modificare a politicii americane.

Beijingul revendică insula guvernată democratic ca fiind teritoriul său şi avertizează împotriva oricărei forme de "schimburi oficiale între Washington şi Taipei. Taiwanul respinge pretenţiile Chinei
de suveranitate şi afirmă că numai poporul taiwanez poate decide asupra viitorului său.

China s-a plâns în repetate rânduri Statelor Unite în legătură cu ajutorul militar şi vânzările către insulă. Ministerul Apărării a a declarat că armata americană trebuie să înceteze orice formă de "ajutor militar" cu insula. 

Statele Unite, cel mai important furnizor de arme al Taiwanului, a anunţat luna trecută un pachet de ajutor pentru arme pentru Taiwan în valoare de până la 345 de milioane de dolari.

Săptămâna trecută, Statele Unite au aprobat, de asemenea, un posibil ajutor de 500 de milioane de dolari pentru vânzarea către Taiwan a unor sisteme de căutare şi urmărire în infraroşu pentru
avioane de luptă F-16, precum şi alte echipamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.