Statele Unite afirmă că au confirmarea unui atac chimic comis de regimul sirian al lui Bashar al-Assad la 19 mai, la Idleb, ultimul bastion jihadist în nord-vestul ţării, şi ameninţă să riposteze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite au conchis că regimul lui (Bashar) al-Assad a folosit clor ca armă chimică” în campania sa de recucerire a Idlebului, a acuzat joi secretarul de Stat american Mike Pompeo, în faţa unor jurnalişti, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

Acest atac ”nu va rămâne fără răspuns”, a ameninţat el, fără să facă alte precizări, în contextul în care Războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi din 2011.

Într-o întâlnire cu presa, Jim Jeffrey, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Siria, a amintit că atacul s-a soldat cu patru răniţi. În pofida faptului că nu s-a soldat cu morţi, acesta a fost primul atac chimic din ultimul an, iar Statele Unite intenţionează să transmită un mesaj puternic, de teama unor noi raiduri de acest fel, a anunţat el.

”Noi ne temem că regimul, ale cărui forţe de infanterie sunt foarte slabe, ar putea încerca din nou să folosească arme chimice pentru a-şi compensa incapacitatea de a câştiga teren”, a spus el.

RAIDURI FRANCO-AMERICANE

În ultimii ani, preşedintele american Donald Trump a ripostat deja prin atacuri aeriene faţă de regimul sirian.

El şi-a marcat astfel difernţa faţă de predecesorul său Barack Obama, care a făcut şi el din recurgerea la armamentul chimic o linie roşie, dar s-a dezis în august 2013 şi a anulat atacuri aeriene comune prevăzute împreună cu Franţa.

Această schimbare de poziţie a fost percepută la acea vreme ca un semn de slăbiciune faţă de Damasc şi aliatul acestuia rus. În acord cu Rusia, Statele Unite au obţinut atunci principiul unei desfiinţări a stocului de armamente chimic sirian.

În aprilie 2017, Donald Trump a ordonat să se tragă 59 de rachete de croazieră asupra bazei aeriene Al-Shayrat, după un atac cu gaz sarin la Khan Sheikhoun, în provincia Idleb.

Cu câteva zile mai înainte, un raid aerian s-a soldat cu 83 de morţi în această localitate aflată sub controlul rebelilor şi jihadiştilor. Medici au dezvăluit, atunci, simptome asemănătoare celor constate la victimele atacurilor chimice.

Un an mai târziu, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit efectuau atacuri comune, ca represalii, la 14 aprilie, împotriva unor poziţii militare ale regimului, în urma unuiatac chimic la Duma, la perfieria Damascului.

Cu o săptămână mai înainte, Căştile Albe (salvatori) şi ONG-ul Syrian American Medical Society au anunţat că peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac cu ”gaze toxice” la Duma şi acuzat Damascul.

MENINŢINEREA PRESIUNII

Regimul şi aliatul său rus au dezminţit de fiecare dată orice responsabilitate în aceste atacuri, denunţând în schimb înscenări sau acuzând rebelii că sunt autorii.

Riposta occidentală a rămas mereu strict ţintită şi punctuală. În 2018, ţintele erau ”complet goale”, personalul lor fiind evacuat ”de mai bine de trei zile”, afirma Observatorul Sirian al Drepturulor Omului (SOHR).

Atacurile au vizat atunci ”principalul centru de cercetare” şi ”două centre de producţie” din ”programul clandestin chimic” al regimului lui al-Assad, potrivit Parisului.

Franţa impune ca şi condiţie a oricărei riposte ca folosirea armei chimice să fie letală - ceea ce nu este neapărat cazul clorului.

Washingtonul a dezvăluit, în mai, la fel ca Parisul, ”indicii” potrivit cărora regimul lui Bashar al-Assad a comis un nou ”atac” cu clor în mai.

”Statele Unite vor continua să exercite presiuni asupra regimului lui al-Assad pentru ca acesta să pună capăt violenţelor împotriva civililor şi să participe la procesul politic (de soluţionare a conflictului) sub egida ONU”, a subliniat joi Mike Pompeo.

ONU a anunţat luni un acord intersirian în vederea înfiinţării unui Comitet Constituţional, menit să deschidă o cale unor alegeri şi să dea pagina războiului.

Bashar al-Assad, care a recucerit aproape 60% din teritoriul ţării, pare însă hotărât să păstreze frâiele puterii şi să împiedice orice altă alternativă politică.

El rămâne totodată surd la îndemnuri de a opri ofensiva de la Idleb, unde aproximativ trei milioane de oameni sunt comsaţi, alimentând temeri cu privire la un aflux de refugiaţi şi dispersarea unor jihadişti către Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.