SMS-uri făcute publice de democraţii din Congres arată că diplomaţia americană i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la Joe Biden şi fiul acestuia Hunter Biden în schimbul unei întâlniri ulterioare cu Donald Trump, la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul anchetei lor în vederea destiturii preşedintelui republican - pe care-l acuză de abuz de putere în scopuri electorale personale - congresmeni democraţi l-au audiat joi - timp de peste opt ore - cu uşile închise pe emisarul special al Statelor Unite în Ucraina Kurt Volker, care a demisionat din post săptămâna trecută.

Congresmenii au făcut apoi public un SMS scris de către Kurt Volker unui consilier al lui Zelenski în iulie, chiar înainte de controversata convorbire la telefon a lui Trump cu omologul său de la Kiev, a cărui semnalare de către un avertizor de integritate a provocat o furtună politică la Washington.

”Am auzit de la Casa Albă. Dacă preşedintele Z îl convinge pe Trump că va ancheta, va afla ce s-a întâmplat în 2016, noi vom găsi o dată pentru o vizită la Washington. Succes!”, se arată în SMS.

Cu două zile înaintea convorbirii la telefon între cei doi lideri, Kurt Volker i-a trimis un mesaj şi lui Gordon Sondland, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană (UE), în care sugerează că este important ca ”Zelenski să spună că va ajuta ancheta”.

Preşedinţii democraţi ai celor trei comisii din Camera Reprezentanţilor care l-au adiat joi pe Kurt Volker au anunţat într-un comunicat că faptul de a ”comite ziua în amiaza mare asemenea abuzuri” nu-l absolvă pe Trump ”de faptele sale şi nici de gravele încălcări ale Constituţiei”.

Înfuriat de ameninţarea unei proceduri de destituire, un Donald Trump provocator a declarat joi că ar putea ”cu siguranţă” să-i ceară preşedintelui chinez Xi Jinping să ancheteze cu privire la anturajului fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, potenţialul său adversar în alegerile prezidenşiale din 2020.

Anheta democrată continuă vineri cu audierea - tot cu uşile închise - a inspectorului general al serviciilor americane de informaţii Michael Atkinson, care a contribuit la ieşirea scandalului ucrainean la lumina zilei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.