Statele Unite şi Japonia lucrează pentru a-şi moderniza alianţa militară în faţa ameninţărilor din partea Chinei, Coreei de Nord şi Rusiei, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, joi, la Tokyo. Înaltul oficial american vizitează Tokyo pentru scurte discuţii bilaterale înainte de a se îndrepta către summitul de securitate Shangri-La din Singapore, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea întâlnirii cu omologul său japonez Yasukazu Hamada, el a amintit că cele două ţări se confruntă cu „provocări comune legate de comportamentul coercitiv” al Chinei, „provocările periculoase ale Coreei de Nord şi războiul crud ales de Rusia în Ucraina”. „Dar suntem uniţi de interesele şi valorile noastre comune. Şi facem paşi importanţi pentru a ne moderniza alianţele şi pentru a ne consolida descurajarea”, a adăugat el.

Lloyd Austin a citat cooperarea trilaterală cu Australia şi Coreea de Sud, precum şi creşterea „ritmului, domeniului şi amplorii” manevrelor şi antrenamentelor. Forţele americane şi japoneze devin „mai versatile, mai rezistente şi mai mobile”, a continuat el, salutând decizia Japoniei de a dobândi o capacitate de contraatac şi de a îmbunătăţi schimbul de informaţii cu Washington.

Lloyd Austin a sosit în Japonia miercuri, la câteva ore după ce Coreea de Nord a încercat fără succes să lanseze un satelit spion folosind o tehnologie interzisă de rezoluţiile Naţiunilor Unite. Phenianul şi-a intensificat testele cu rachete în ultimul an, iar Japonia trebuie, de asemenea, să facă faţă presiunii tot mai mari din partea navelor chineze în jurul insulelor administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing.

La sfârşitul anului 2022, Japonia, care are o Constituţie pacifistă, a dezvăluit o evoluţie majoră a doctrinei sale de securitate naţională, angajându-se să-şi majoreze bugetul de apărare la 2% din PIB-ul naţional până în 2027 şi calificând China drept „provocarea strategică fără precedent” pentru propria sa securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.