Statele Unite au adoptat luni noaptea noi sancţiuni care îi vizează pe principalii suspecţi în otrăvirea spionului Aleksandr Litvinenko, precum şi pe un apropiat important al preşedintelui rus Vladimir Putin. Litvinenko a murit în urmă cu mai bine de un deceniu într-un spital londonez, după ce a fost iradiat cu poloniu de presupuşii asasini Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Departamentului de Stat au anunţat includerea anchetatorului Aleksandr Bastrikin, precum şi a presupuşilor asasini Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun pe lista de sancţiuni Magnitski. Însă, aceştia nu au prezentat mai multe detalii cu privire la acuzaţiile care sunt aduse împotriva celor trei cetăţeni ruşi.

Impunerea sancţiunilor vine în urma creşterii tensiunii diplomatice dintre Washington şi Moscova, după ce agenţiile de spionaj americane i-au acuzat pe hackerii ruşi de la Kremlin de orchestrarea unei adevărate campanii de atacuri cibernetice cu scopul asumat de manipulare a procesului electoral din Statele Unite în favoarea lui Donald Trump, care s-a arătat mai favorabil preşedintelui Vladimir Putin.

”Fiecare nume a fost luat în considerare în urma unei documentări extinse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Acesta a explicat că persoanele adăugate pe lista de sancţiuni ”au jucat un rol în maşinăria represivă reprezentată de justiţia rusă, precum şi în violarea drepturilor omului”.

Administraţia Obama a condamnat Moscova pentru utilizarea unor tactici de spionaj cibernetic, pentru mai multe scurgeri de informaţii şi acţiuni de propagandă în vederea manipulării rezultatelor alegerilor prezidenţiale din SUA.

Republicanul Donald Trump a declarat însă că acuzaţiile lansate de agenţiile de spionaj americane reprezintă o simplă vânătoare de vrăjitori cu scopul de a-i distruge imaginea.

De asemenea, liderii ruşi au reacţionat într-un mod similar, denunţând vântătoarea de vrăjitori a Washingtonului.

Preşedintele Barack Obama a expulzat deja 35 de diplomaţi ruşi la finele anului trecut ca reacţie la atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale şi la campania de intimidare şi hărţuire a diplomaţilor americani de la Moscova.

Aleksandr Bastrikin este unul dintre cei mai puternici apropiaţi ai preşedintelui rus, fiind la conducerea agenţiei de investigaţie care a lansat o adevărată campanie împotriva disidenţilor.

Anterior, acesta i-a cerut scuze unui jurnalist, după ce a ameninţat că îl va ucide. De asemenea, agenţia sa a vizat destructurarea organizaţiilor non-guvernamentale acuzate de implicare în politica Rusiei.

Între timp, autorităţile britanice i-au numit pe Andrei Lugovoi şi pe Dmitri Kovtun drept principali suspecţi în uciderea fostului spion al FSB, Aleksandr Litvinenko. Acesta a murit în urmă cu peste un deceniu într-un spital londonez, după ce a fost iradiat cu poloniu strecurat în ceai de către asasini.

Lugovoi este acum parlamentar şi a respins toate acuzaţiile care i se aduc, în vreme ce autorităţile ruse au evitat să-i extrădeze pe principalii suspecţi pentru uciderea lui Litvinenko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.