Mercenarii grupării paramilitare ruse Wagner nu mai participă ”în mod semnificativ” la operaţiuni de luptă în Ucraina, anunţă Pentagonul, la aproape trei săptămâni de la rebeliunea efemeră a grupării lui Evgheni Prigojin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest stadiu, nu vedem forţele Wagner să participe în mod semnificativ la operaţiuni de luptă în Ucraina”, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Statele Unite estimează că ”majoritatea” combatanţilor Wagner se află în continuare în zone ale Ucrainei ocupate de către Rusia, a precizat el.

La sfârşitul lui iunie, gruparea paramilitară Wagner - care a jucat un rol-cheie în ofensiva Moscovei în Ucraina - a încercat să răstoarne conducerea militară rusă, într-o revoltă-fulger.

Evgheni Prigojin, patronul grupării, a dat asigurări că insurecţia sa armată nu avea scopul să răstorne regimul lui Vladimir Putin, ci să salveze Wagner de la o desfiinţare de către Statul Major rus, pe care-l acuză de incompetenţă în Războiul rus din Ucraina.

ZVONURI CU PRIVIRE LA REMANIERI MILITARE

Rebeliunea a luat sfârşit la 24 iunie, în urma unui acord care prevede exilul în Belarus al lui Evgheni Prigojin.

Combatanţilor săi, preşedintele rus Vladimir Putin le-a propus să intre în rândul trupelor regulate, să plece în belarus sau să întoarcă la viaţa civilă.

Miercuri, armata rusă a anunţat că a primit din partea grupării paramilitare Wagner peste 2.000 de piese de echipament militar, 2.500 de tone de muniţie şi 20.000 de arme uşoare.

Evgheni Prigojin a acceptat să predea trupelor regulate ruse armamentul oamenilor săi după ce şi-a abandonat rebeliunea.

În urma eşecului acestei insurecţii armate, circulă zvonuri - neconfirmate în contextul opacităţii putere ruse - cu privire la remanieri în comandamentul militar rus, mai ales cu privire la generalul Serghei Surovikin, care a fost mult timp un aliat al Wagner.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.