Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă că ”Wagner nu există” din punct de vedere juridic şi vorbeşte pentru prima oară despre întâlnirea sa cu cadre din gruparea paramilitară rusă şi şeful acesteia Evgheni Prigojin la 29 iunie, la cinci zile după insurecţia armată a mercenarilor, într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Când vine vorba despre Wagner, Putin îşi schimbă versiunile, după ce Prigojin şi-a lansat şi apoi şi-a abandonat rebeliunea şi marşul către Moscova la 24 iunie.

El prezintă în acest interviu, pentru prima oară, versiunea sa a reuniunii cu cadre Wagner, la Kremlin, la care a luat parte şi Prigojin, a cărui soartă după insurecţie a rămas incertă.

”În timpul reuniunii, am evaluat ceea ce au făcut ei pe câmpul de luptă (în Ucraina) şi ceea ce au făcut în timpul evenimentelor de la 24 iunie”, declară el.

”În al treilea rând, le-am arătat opţiunile posibile în continuarea serviciului, inclusiv folosirea experienţei lor de luptă. Asta e tot”, spune liderul de la Kremlin.

Întrebat despre viitoare colaborări ale miliţiei cu armata regulată rusă, Putin dă un răspuns surprinzător.

”Ei, bine, Wagner nu există! Nu avem lege care să autoritze organizaţii militare private! Asta pur şi simplu nu există!”, declară el.

”86 DE MILIARDE DE RUBLE”

Şeful statului rus dă asigurări că această structură nu există, însă Rusia i-a plătit sume importante de bani, pentru a se duce pe front, în Ucraina.

Putin recunoştea la televiziune, la 27 iunie, la trei zile de la insurecţia abandonată, că a ”întreţinut” această miliţie.

”Din mai 2022 şi până în mai 2023, pentru a-l întreţine, statul a plătit Wagner 86 de miliarde de ruble (aproape un miliard de euro)”, declara Putin atunci.

În plus, Evgheni Prigojin, prin societatea sa Concord, ”a câştigat 850.000 de euro furnizând hrană armatei” ruse.

La aproape trei săptîmâni de la rebeliunea efemeră, soarta Wagner şi a lui Prigojin rămâne neclară.

Mercenarii ar urma să se pună în slujba lui Aleksandr Lukaşenko şi Belarusiei, dar se pare că n-au plecat din tabere.

Liderul belarus a anunţat sosirea pe teritoriul belarus a lui Prigojin, dar până la urmă a rămas în Rusia.

Americanii par să nu-l creadă în siguranţă.

”Numai Dumnezeu ştie ce va face. Nici măcar nu sunt sigur unde e şi centacte are. Dac-aş fi în locul lui, aş fi atent la ce mănânc. Aş supraveghea meniul”, declara ironic joi Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.