Vulcanul Semeru, de pe insula Java din Indonezia, a fost plasat duminică în alertă maximă de autorităţi ca urmare a erupţiei, la un an de la o catastrofă. Centrul de vulcanologie şi prevenirea catastrofelor geologice (PVMBG) a ridicat nivelul activităţii vulcanice de la trei la patru, a declarat purtătorul de cuvânt Hendra Gunawan pentru postul Kompas TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

"Asta înseamnă că pericolul ameninţă zonele populate şi activitatea vulcanului s-a intensificat”, a adăugat el.

Situat în estul insulei Java, dintre care este cel mai înalt punct cu o altitudine de 3.676 de metri, Muntele Semeru a aruncat duminică un nor de cenuşă de aproximativ 1,5 km înălţime.

Nu au fost anunţate victime după erupţie, dar Hendra Gunawan i-a sfătuit pe locuitorii din apropiere să meargă la cel puţin 8 km distanţă de crater.

Evacuarea persoanelor, care include copii şi vârstnici care locuiesc în apropierea vulcanului din provincia Java de Est a început. 93 de rezidenţi au fost evacuaţi până acum, a declarat Agenţia de atenuare a efectelor dezastrelor din Indonezia, a declarat BNPB într-un comunicat.

Agenţia de Meteorologie din Japonia monitorizează posibilitatea unui tsunami acolo.

Ultima erupţie a vulcanului, în urmă cu exact un an, a ucis cel puţin 51 de oameni. Alunecările şi norii de cenuşă au cuprins sate întregi şi aproape 10.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele. Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc plăcile continentale care provoacă o activitate vulcanică şi seismică puternică. Arhipelagul din Asia de Sud-Est are aproape 130 de vulcani activi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.