Vulcanul Lewotolo, situat pe Insula Pulau Lembata în Indonezia, a intrat duminică în erupţie şi a proiectat în atmosferă o coloană de fum şi cenuşă de patru kilometri înălţime, antrenând emiterea unui avertisment aerian şi închideea unui aeroport local, însă erupţia nu s-a soldat cu răniţi sau pagube în această parte izolată a acestui arhipelag din Asia de Sud-Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au ridicat însă starea de alertă la al doilea cel mai important nivel şi au avertizat cu privire la eventualescurgeri de lavă.

O zonă de intedicţie pe o rază de doi kilometri în jurul craterului a fost extinsă la patru kilometri, iar avioanele au fost îndemnate să se îndepărteze de zonă, din cauza ploii de cenuşă vulcanică pe aeroportul local, care a fost închis temporar.

În Indonezia există 130 de vulcani activi, în contextul în care ţara se află pe Centura de Foc, una dintre cele trei zone cu cea mai intensă activitate seismică din lume.

La sfârşitul lui 2018, un vulcan situat între insulele Java şi Sumatra a intrat în erupţie şi a cauzat o alunecare de teren submarină care a declanşat un tsunami, soldatcu peste 400 de morţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.