Preşedintele sârb Aleksandăr Vucici acuză Occidentul de ipocrizie, la tribuna Adunării Generale (AG) a ONU, apreciind că recunoaşterea Kosovo are aceeaşi justificare ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţările din Occident au invocat principiile suveranităţii şi drepturilor omului pentru a aproba statutul de naţiune independentă al Kosovo, a acuzat joi, de la tribuna Adunării Generale a Onu, la New York.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în august 2008, la aproape zece ani după ce NATO a contribuit la respingerea forţelor sârbe din fosta provincie sârbă, într-un război sângeros soldat cu aproximativ 13.000 de morţi, majoritatea de origine albaneză.

Statele Unite şi majoritatea ţărilor europene au recunoscut Kosovo.

”Ei nu au râs atunci când preşedintele rus (Vladimir Putin) a folosit aceleaşi cuvinte pentru a-şi justifica atacul împotriva Ucrainei”, a tunat Vucici.

”Au uitat că au folosit ei înşişi acelaşi discurs, aceleaşi cuvinte, aceleaşi explicaţii”, a denunţat el.

”Cel mai rău este că toţi cei care au comis o agresiune împotriva Republicii Serbia dau azi lecţii despre integritatea teritorială a Ucrainei”, a continuat el, subliniind că ”principiile nu se schimbă de la o circumastanţă la alta”

Belgradul şi principalii săi aliaţi - China şi Rusia - au refuzat să recunoască independenţa Kosovo, a cărei populaţie este majoritar de origine albaneză, dar care cuprinde zone cu populaţie majoritar sârbă, în nord.

Tensiuni rămân puternice în nordul Kosovo, după luni de revolte în aceste zone cu populaţie majoritară de etnie sârbă.

La sfârşitul lui mai, peste 30 de militari din cadrul Forţei NATO KFOR au fost răniţi în aceste revolte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.