Vicepremierul italian Matteo Salvini s-a distanţat luni de răspunsul critic al liderilor occidentali la victoria zdrobitoare a lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale din Rusia, afirmând că verdictul alegătorilor trebuie acceptat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin, care conduce Rusia de aproape un sfert de secol, a câştigat alegerile desfăşurate pe parcursul a trei zile cu un scor record în perioada post-sovietică, prelungindu-şi guvernarea cu încă şase ani.

Statele Unite şi Europa au declarat că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte, deoarece Putin a luat măsuri drastice împotriva presei, a întemniţat opozanţii şi i-a împiedicat pe alţii să candideze împotriva sa.

Dar Salvini, care este liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga şi care a fost un aliat ferm al lui Putin înainte de invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022, a declarat că rezultatul trebuie acceptat deoarece "atunci când oamenii votează au întotdeauna dreptate".

"Ei (ruşii) au votat şi noi recunoaştem acest lucru, sperând că 2024 va fi anul păcii", a declarat el reporterilor în marja unei conferinţe la Milano.

Comentariile lui Salvini evidenţiază tensiunile interne din cadrul guvernului de coaliţie al premierului Giorgia Meloni.

Duminică, ministrul de externe Antonio Tajani, liderul partidului centrist Forza Italia şi vicepremier alături de Salvini, a declarat că alegerile prezidenţiale din Rusia nu au fost "nici libere, nici corecte".

Întrebat, luni, despre comentariile lui Salvini, Tajani a declarat: "Poziţia de politică externă a Italiei este cea a ministrului de externe".

Meloni însăşi nu a comentat încă votul din Rusia, dar a exprimat un sprijin ferm din partea Italiei pentru Ucraina în timpul luptei sale de doi ani pentru a respinge forţele ruseşti invadatoare.

Luna trecută, Salvini şi-a atras critici în Italia pentru reacţia sa la moartea celui mai proeminent opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, într-o colonie penală îndepărtată din Arctica. Chiar dacă majoritatea guvernelor occidentale au acuzat Moscova că a provocat moartea lui Navalnîi - o acuzaţie respinsă de Kremlin - Salvini a declarat că declaraţiile ar trebui să fie reţinute până când "medicii şi judecătorii ruşi" nu vor stabili adevărul.

Liga are în sondaje sub 9% din voturi înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, departe de cele peste 30 de procente de care se bucura în urmă cu cinci ani. Analiştii spun că, în încercarea de a reaprinde sprijinul popular, Salvini şi-a radicalizat discrursul, dar această schimbare nu pare să fi convins încă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.