Premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sanchez a pierdut un mandat în noul Parlament, în urma numărării voturilor spaniolilor care trăiesc în străinătate în alegerile legislative de la 23 iulie, un nou obstacol în vederea unei învestiri, pe care o poate obţine doar dacă cei şapte deputaţi separatişti catalani din cadrul Junts per Catalunya (JxCat) al lui Carles Puigdemont, îl susţin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegerile legislative de la 23 iulie nu au condus la degajarea unei majorităţi în Parlament.

Separatiştii lui Puigdemont din JxCat sunt cei mai reticenţi să susţină un Guvern naţional, însă Sanchez poate obţine un nou mandat dacă aceştia se abţin la vot.

PSOE SCADE LA 121 DE MANDATE

Nunărarea voturilor din străinătate, care s-a încheiat sâmbătă, a dat Partidului Popular (PP, dreapta) un mandat în cricumscripţia din Madrid, atribuit iniţial socialiştilor, în urma unei diferenţe de 1.749 de voturi.

Doar un pic peste 10% dintre cei 2,3 milioane de expatriaţi spanioli înscrişi pe listele electorale au votat la 23 iulie prin corespondenţă sau într-un consulat spaniol în ţara de reşedinţă.

PSOE al lui Sanchez a scăzut, astfel, de la 122 de mandate la 121, iar PP-ul lui Alberto Núñez Feijóo a crescut de la 136 la 137 de mandate.

EXTREMA DREAPTĂ ÎL POATE PUNE PREMIER PE NUNEZ FEIJOO

Blocurile politice rămân departe de cele 176 de mandate necesare unei majorităţi absolute în Parlament, însă votul spaniolilor din străinătate a modificat raportul de forţă.

Astfel, stânga însumează 171 de mandate, iar dreapta 172.

Puţine partide vor să-l susţină pe Núñez Feijóo, a cărui învestire depinde de cei 33 de deputaţi ai Partidului Vox (extremă dreapta).

O majoritate absolută este necesară în vederea învestirii unui premier, însă este suficientă o majoritate simplă într-un al doilea vot.

Sanchez ar putea să fie învestit premier cu ajutorul celor şapte deputaţi ai lui Puigdemont, un lider la separatiştilor din Catalonia, fugit în Belgia.

PUIGDEMONT PUNE CONDIŢII

Partidul lui Puigdemont ”va trebui să decidă dacă preferă un Guvern progresist sau dacă să voteze împreună cu PP şi Vox un Guvern de dreapta şi extremă-dreapta”, a comentat sâmbătă un purtător de cuvânt al Camerei Deputaţilor, Patxi López de la PSOE.

Puigdemont şi-a condiţionat un vot în favoarea lui Sanchez, de la Bruxelles, de negocierea unei rezolvări a ”conflictului care opune Catalonia Spaniei”.

El cere, într-un mesaj postat pe Twitter, redenumită X, ca aceste negocieri să se desfăşoare fără ”presiuni”, în mod ”discret” şi ”prudent”.

În cazul în care niciunul dintre cele două blocuri nu obţine o majoritate în vederea formării unui Guvern, Spania va organiza noi alegeri legislative, probabil la sfârşitul anului, la fel ca în 206 şi 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.