Donald Trump urmăreşte să o scoată din cursă pe singura sa contracandidată rămasă pentru nominalizarea republicană la preşedinţia SUA, Nikki Haley, cu ocazia votului din Super Tuesday (Super marţi), aflat în plină desfăşurare, ceea ce i-ar permite să îşi concentreze ulterior energia de campanie asupra preşedintelui democrat Joe Biden, foarte probabilul său rival în alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, 5 martie, este în calendarul electoral american o zi foarte importantă, cunoscută sub numele de Super Tuesday (Super Marţi), pentru că 15 state din SUA şi un teritoriu american organizează competiţiile interne de nominalizare a candidatului Partidului Republican, respectiv al Partidului Democrat, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. 

În competiţia republicană, 874 din cei 2.429 de delegaţi pentru Convenţie vor fi desemnaţi, inclusiv în cele mai populate două state, California şi Texas. Cel puţin 1.215 delegaţi sunt necesari pentru a câştiga nominalizarea la Convenţia Naţională Republicană din iulie, iar Donald Trump este foarte aproape de atinge acest număr.

Numărul delegaţilor republicani, repartizaţi pe state, pentru votul din Super Tuesday este următorul: Alabama (50), Alaska (29), Samoa Americană (9) Arkansas (40), California (169), Colorado (37), Maine (20), Massachusetts (40), Minnesota (39), Carolina de Nord (74), Oklahoma (43), Tennessee (58), Texas (161), Utah (40), Vermont (17) şi Virginia (48).

Aproape o treime dintre delegaţii democraţi vor fi, de asemenea, decişi la 5 martie, cu competiţii de nominalizare organizate în 14 din aceste 15 state, plus Samoa Americană. În Alaska, democraţii votează pe 6 aprilie.

Primele secţii de votare urmau să se închidă la ora locală 19.00 (miercuri, ora 02.00, ora României) în Vermont şi Virginia, iar în Alaska votul se va încheia la miezul nopţii (miercuri, ora 07.00, ora României).

TREI OPŢIUNI ELECTORALE

Fostul preşedinte Donald Trump, care a dominat campania republicană încă de la început, în ciuda faptului că se confruntă cu o serie de acuzaţii penale, a câştigat toate competiţiile de până acum, cu excepţia uneia, în Washington D.C.

Chiar dacă Trump nu poate câştiga suficienţi delegaţi pentru a obţine deja oficial nominalizarea, marţi, când 15 state organizează competiţii republicane, o altă performanţă care ar indica dominaţia sa absolută ar pune şi mai multă presiune asupra rivalei sale republicane rămase. Competiţiile din Super Tuesday vor acorda mai mult de o treime din delegaţii republicani - şi peste 70% din numărul necesar pentru a avea asigurată nominalizarea.

În ceea ce-l priveşte pe Biden, şi el este aşteptat să câştige cu uşurinţă competiţiile democrate de marţi, deşi activiştii care se opun politicii sale privind Israelul fac apel la musulmanii americani şi la progresişti să voteze "neangajat" în Minnesota, în semn de protest.

Al treilea om din competiţia electorală americană, republicana Nikki Haley, fost ambasador al ONU în timpul administraţiei Trump, s-a confruntat cu întrebări tot mai multe despre cât timp va mai continua campania sa de lungă durată, în special după ce a pierdut în statul natal, Carolina de Sud, în urmă cu 10 zile. "Oricât de mult ar vrea toată lumea să mă împingă afară, nu sunt pregătită să ies încă", a declarat ea într-un interviu pentru Fox News.

Trump este înaintea lui Haley în fiecare stat din Super Tuesday în care erau disponibile date din sondaje. Dar aliaţii lui Haley văd totuşi o fereastră îngustă de oportunitate pentru a câştiga state precum Virginia, Massachusetts şi Vermont, care au mai mulţi alegători bogaţi, cu studii superioare şi care tind să susţină candidatura ei.

Trump a declarat pentru Fox, într-un interviu separat, că se concentrează asupra lui Biden, adăugând: "Vom câştiga fiecare stat în această seară".

Biden a declarat într-un interviu la Power 98 FM, un post de radio hip-hop şi R&B care emite în Charlotte, în Carolina de Nord, că alegerile sunt o şansă de a se confrunta cu "diviziunea extremă şi violenţa pe care le promovează republicanii MAGA", folosind acronimul pentru sloganul de campanie al lui Trump, Make America Great Again.

SENATUL, O CHEIE

De asemenea, în Super Tuesday alegătorii au votat şi în curse de mai mică amploare, inclusiv în două competiţii cheie în California pentru a identifica potenţialii succesori ai senatoarei democrate decedate Dianne Feinstein şi ai recent destituitului preşedinte republican Kevin McCarthy în Camera Reprezentanţilor. Controlul Senatului de anul viitor ar putea depinde de partidul care va câştiga un loc în Arizona pentru camera superioară, în luna noiembrie a acestui an. Această cursă pentru Senat a primit o nouă atenţie marţi, când senatoarea americană independentă Kyrsten Sinema, o fostă democrată, a declarat că nu va candida pentru realegere în acest stat extrem de competitiv.

TAYLOR SWIFT VORBEŞTE

Megastarul pop Taylor Swift, ţintă a unor teorii ale conspiraţiei legate de o presupusă implicare în campanie de partea democraţilor, şi-a încurajat fanii să voteze, într-o postare pe Instagram, deşi este posibil ca raza de acţiune a apelului ei să fi fost limitată de pana extinsă care a afectat marţi reţeaua socială, la fel şi Facebook, ambele deţinute de Meta Platforms.

"Am vrut să vă reamintesc să îi votaţi la putere pe oamenii care vă reprezintă cel mai bine. Dacă nu aţi făcut-o deja, faceţi un plan pentru a vota astăzi", a scris Swift, fără a menţiona vreun candidat anume.

VULNERABILITĂŢILE LUI TRUMP

Consilierii lui Trump au declarat că se aşteaptă ca acesta să o elimine matematic pe Haley cel târziu pe 19 martie, când două treimi din state vor fi votat.

Trump urmează să înceapă primul său proces penal şase zile mai târziu, la New York, unde este acuzat de falsificarea înregistrărilor fiscale pentru a ascunde plăţile contra tăcerii către o vedetă porno în timpul candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din 2016.

Provocarea pe care i-a aruncat-o Haley a evidenţiat unele dintre potenţialele vulnerabilităţi ale lui Trump în alegerile generale. Hailey a ajuns la 40% în unele competiţii statale şi susţine că arată că independenţii şi republicanii moderaţi privesc cu nelinişte un al doilea mandat Trump.

"Ea este o alternativă solidă la Trump", a declarat Mac Seidel, un lucrător IT pensionar din Southlake, Texas, la un miting al lui Haley, luni seară. Seidel a spus că a votat pentru Trump de două ori, dar comportamentul său în timpul asaltului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, atacat de susţinătorii săi, precum şi cele 91 de acuzaţii penale fără precedent cu care se confruntă fostul preşedinte îl fac să fie o alegere inacceptabilă acum.

Trump se confruntă cu acuzaţii la nivel federal şi la nivel de stat pentru interferenţă electorală, deşi nu este clar dacă vreunul dintre cazuri va ajunge la proces înainte de alegerile din noiembrie. De asemenea, el se confruntă cu acuzaţii federale pentru păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit funcţia de la Casa Albă. Trump a pledat nevinovat în toate cele patru cazuri penale.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.