Preledintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, referindu-se la acordul miniştrilor de Externe ai UE pe tema reducerii numărului de vize acordate cetăţenilor ruşi, ă este umilitor pentru Europa când este considerată doar un mare butic sau restaurant şi când cetăţenii statului care vrea să distrugă valorile europene folosesc Europa pentru distracţia sau cumpărăturile lor, pentru vacanţa amantelor lor în timp ce ei înşişi lucrează pentru război ”Europa este în primul rând un teritoriu al valorilor, nu al consumului primitiv”, a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am participat la lucrările unui forum foarte respectabil din Republica Cehă, la Praga, numit Forum 2000. A fost fondat de Václav Havel şi se bucură de o atenţie semnificativă în Europa. M-am adresat participanţilor la forum şi i-am îndemnat să întărească sprijinul faţă de ţara noastră în acest război şi de protejarea întregii Europe de presiunea rusă. În special, problema limitării vizelor europene pentru cetăţenii Rusiei ar trebui rezolvată în sfârşit. Cred că este umilitor pentru Europa când este considerată doar un mare butic sau restaurant. Europa este în primul rând un teritoriu al valorilor, nu al consumului primitiv. Şi când cetăţenii statului care vrea să distrugă valorile europene folosesc Europa pentru distracţia sau cumpărăturile lor, pentru vacanţa amantelor lor în timp ce ei înşişi lucrează pentru război sau pur şi simplu pentru  a aştepta în tăcere căderea imorală a Rusiei, ceea ce se întâmplă chiar acum, acest lucru este complet împotriva a tot ceea ce a stat la baza Europei unite, în general”, a spus Zelenski.

El a subliniat că Uniunea Europeană era menită să menţină pacea pe continent.

”Lucraţi pentru dezvoltarea paşnică şi democratică a ţărilor europene. Europa nu poate deveni surdă din punct de vedere moral. Şi niciunul dintre liderii europeni nu va putea justifica faptul că banii pentru ei banii nu au miros pentru ei, invocând cu consecinţele COVID. Pentru că dacă există o asemenea surzenie, dacă există o asemenea pierdere a capacităţii de a distinge mirosul de sânge pe facturi, nu va exista nicio Europă, nu va exista o Europă paşnică. Le sunt recunoscător acelor europeni care înţeleg că în vreme de război este de datoria oricărui om normal să lupte pentru ca agresorul să piardă, pentru ca ocupaţia să se termine, pentru ca armata rusă să părăsească pământul ucrainean”, a declarat liderul de la Kiev.

Miniştrii europeni de Externe au ajuns miercuri la un consens politic în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, în urma unei întâlniri informale de două zile la Praga.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat într-o conferinţă de presă în urma întâlnirii că această decizie ”va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil şi va dura mai mult.

Vizele erau deja acordate unui număr limitat de categorii de cetăţeni ruşi. Borrell a spus că acesta nu este un text legal, ci doar un acord politic la ora actuală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.