Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski şi-a exprimat frustrarea faţă de reticenţa NATO şi Uniunii Euroene (UE), precaute faţă de presiunile în acest sens ale Kievului, care cere să adere pe fondul unei crize cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem accepta ideea, foarte populară în prezent, cu privire la (aderarea Ucrainei la) UE în 30 de ani şi (la NATO) în vreo 50 de ani. Acest lucru demotvează şi încetineşte toată lumea”, a spus el corpului diplomatic ucrainean.

Ucraina aspiră ”să obţină intrarea în UE în următorii ani şi un calendar de aderare la NATO” în 2022”, a anunţat şeful statului ucrainean în cursul acestei reuniuni, în vestul Ucrainei.

Această fostă republică sovietică, cu 40 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa, cere de ani de zile să adere la UE şi NATO, care susţin Kievul în conflictul cu Rusia, dar care exclud orice aderare pe termen scurt.

O extindere a NATO în Ucraina şi Georgia, două foste ţări sovietice, este o linie roşie pentru Moscova, care consideră Occidentul rivalul său strategic şi care a transmis Statelor Unite o listă de cerinţe - mai ales interzicerea oricărei extinderi a Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei.

NATO a respins, pentru moment, cerinţele Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei, însă nu a stabilit vreun calendar al unei eventuale aderări a acesteia.

Zelenski face aceste declaraţii în tmp ce Rusia este acuzată de faptul că a comasat aproxmativ 100.000 de militari în jurul Ucrainei, în vederea unei eventuale invazii.

Rusia şi Ucraina sunt la cuţite după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, urmată de un război în estul Ucrainei cu separatişti proruşi pe care Moscova îi susţine militar şi financiar, în pofida dezminţirilor sale.

Izbucnirea crizei cu Rusia în 2014 a consolidat popularitatea aderării ucrainei la NATO, susţinută în prezent de 58% dintre ucraineni şi la UE (62%), potrivit unui sondaj publicat în noiembrie de către Institutul ucrainean Rating.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.