Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, într-un discurs, că acţiunile ruşilor în Ucraina reprezintă genocid şi a menţionat că trebuie să se pună presiune asupra Rusiei ca să negocieze pentru terminarea războiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Astăzi este ziua care defineşte totul. Defineşte cine este de partea cui. Bombele ruseşti au căzut pe un spital şi un spital de copii din Mariupol. Un spital de copii. O maternitate care funcţionează! Clădiri sunt distruse. Sunt 17 răniţi în acest moment. (...) Bombe de 500 de kilograme au fost aruncate de invadatori asupra oraşelor ucrainene. De multe ori. Un spital de copii. O maternitate. Cu ce au ameninţat acestea Federaţia Rusă? Ce fel de ţară este aceasta – Federaţia Rusă, care se teme de spitale şi de maternităţi şi le distruge? Femeile însărcinate urmau să tragă cu armele la Rostov? A jignit cineva din materninate pe vorbitorii de rusă? Ce a fost asta? A fost denazificarea spitalului? Deja depăşeşte nivelul atrocităţilor. Tot ce fac invadatorii la Mariupol depăşeşte nivelul atrocităţilor. Europeni! Ucraineni! Locuitori din Mariupol! Astăzi trebuie să fim uniţi în condamnarea acestei crime de război a Rusiei, care reflectă răul pe care invadatorii l-au adus pe pământul nostru”, a afirmat Zelenski.

“Oraşe distruse. Ce au făcut la Volnovaha, Harkiv, Izium, Ohtîrka, Cernihiv, Borodianka, Hostomel, Jitomir şi alte oraşe ucrainene, care nu au reprezentat niciodată o ameninţare pentru Federaţia Rusă.

Spitale distruse. Şcoli, biserici, case distruse. Şi toţi oamenii ucişi. Toţi copiii ucişi.

Bomba de la maternitate este dovada finală. Dovada că are loc un genocid. Europeni! Nu veţi putea spune că nu aţi văzut ce li s-a întâmplat ucrainenilor, ce li s-a întâmplat oamenilor din Mariupol. Aţi văzut. Ştiţi. Drept urmare, trebuie să măriţi sancţiunile împotriva Rusiei, astfel încât să nu mai aibă posibilitatea de a continua acest genocid”, a adăugat preşedintele ucrainean.

El a subliniat că trebuie să se pună presiune asupra Rusiei pentru ca aceasta să se aşeze la masa tratativelor şi să se pună capăt războiului. “Astăzi trebuie să le readucem curaj unora dintre liderii occidentali. Astfel încât în sfârşit ei să facă ceea ce trebuia să facă din prima zi a invaziei. Fie închideţi spaţiul aerian al Ucrainei, fie să ne daţi avioane de luptă ca să facem totul noi”.

Zelenski a precizat că miercuri au fost salvaţi 35.000 de oameni prin coridoarele umanitare. “Vom continua mâine. Pregătim şase coridoare. Ne rugăm ca oamenii să fie scoşi din Mariupol, Izium, Volnovaha, etc. Să fie duşi în oraşe sigure ale Ucrainei noastre libere”, a adăugat el.     

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.