”Lui Vladimir Putin îi revine să spună dacă va avea loc o confruntare sau o înţelegere”, apreciază vineri ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, înainte ca preşedintele francez Emmanuel Macron să discute la telefon cu omologul său rus despre criza în centrul căreia se află Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acum mingea se află în terenul lui Putin”, apreciază Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL, la două zile după ce Statele Unite şi NATO au răspuns revendicărilor ruse cu privire la garanţii strategice, inclusiv neaderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

”Vrea el (Putin), oare, să fie cel care să spună că Rusia este o putere a dezechilibrului sau este pregătit să treacă la (...) dezescaladare?”, se întreabăşeful diplomaţiei franceze.

”Lui Vladimir Putin îi revine să spună dacă vrea confruntarea sau înţelegerea (...) Noi suntem pregătiţi de înţelegere. De asemenea este nevoie de doi pentru a face asta”, declară el.

”Da, există un risc (al invaziei Ucrainei), bineînţeles”, continuă el, agitând din nou spectrul unor ”repercusuni masive” asupra Rusiei în cazul în care atacă Ucraina, după ce a comasat 100.000 de oameni la frontiera ucraineană.

”Este indispensabil să continuăm să vorbim cu încăpăţânare cu ruşii pentru a-l pune pe Putin în faţa responsabilităţilor pe care le are”, insistă el, în tmp ce un număr de europeni, mai ales în Europa de Est, consideră dialogul inutil şi chiar contraproductiv.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să discute la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre mijloace în vederea unei dezescaladări în criza ucraineană, printr-o relansare a implementării acordurilor de pace de la Minsk din 2015, în cadrul cvadripartit al ”formatului Normandia”, din care fac parte Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.

În cadrul unei reununi în acest format, miercuri, la Paris, ruşii şi ucrainenii au acceptat să acţioneze în vederea unei consolidări a armistiţiului în estul Ucrainei, unde războiul între Kiev şi separatişti proruşi s-a soldat cu peste 13.000 de morţi din 2014.

”Observăm că, în mediul imediat şi în ceea ce numim «străinătatea apropiată» a Rusei, există cu regularitate manevre de destabilizare”, subliniază Jean-Yves Le Drian.

”Rusia vrea să dezvolte conceptul de suveranitate limitată”, mai  ales în Ucraina, denunţă el.

Statele Unite şi NATO au respins orice angajament de a nu primi Ucraina în Alianţa Nord-Atlantică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.