Preşedintele rus Vladimir Putin speră ca ”moştenirea” academicienei Hélène Carrère d'Encausse, o mare specialistă franceză în Rusia, care a murit sâmbătă, să ajute la o îmbunătăţire a relaţiilor Moscovei cu Parisul, pe fondul Războiului din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt sigur că moştenirea sa intelectuală şi spirituală va servi la consolidarea înţelegerii reciproce a popoarelor noastre”, scrie liderul de la Kremlin într-o telegramă trimisă luni copiilor istoricei.

”O femeie de ştiinţă emerită şi o personalitate publică, secretara eternă a Academiei Franceze, o membră străină a Academiei de Ştiinţe din Rusia, Hélène Carrère d'Encausse era o mare prietenă a ţării noastre, mândră de rădăcinile sale ruseşti, păstrând o dragoste şi un respect sincere ale patriei sale istorice”, a salutat Vladimir Putin în această telegramă, publicată pe site-ul Kremlinului.

”Îmi amintesc cu emoţie discuţiile cu această mare franţuzoiacă”, continuă el.

”Sunt sigur că moştenirea sa intelectuală şi spirituală va servi la consolidarea înţelegerii reciproce a popoarelor noastre”, adaugă el.

INDULGENTĂ CU PUTIN

Hélène Carrère d'Encausse, fiica unui filosof georgian emigrat în Framţa, autoarea mai multor biografii - a lui Vladimir Lenin, Iosif Stalin şi Ecaterina a II-a, era considerată, până la declanşarea invaziei Ucrainei, indulgentă cu Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit în mai multe rânduri.

Până în zilele dinaintea operaţiunii militare, în februarie 2022, această specialistă în Uniunea Sovietică spunea că nu crede o clipă în această eventualitate.

Ea şi-a schimbat părerea despre Vladimir Putin după începerea ostilităţilor în Ucraina.

Această istorică a intervenit, cu diverse ocazii, la Clubul Valdai, un forum internaţional în Rusia, la care asistau - până la pandemie covid-19 şi Războiul din Ucraina - lideri politici şi economici din Occident.

Un omagiu naţional, la Invalides, la Paris, urmează să-i fie adus ”până la sfârşitul verii” lui Hélène Carrère d'Encausse, care a murit sâmbătă în capitala franceză la vârsta de 94 de ani, a anunţat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte Macron evocă, într-un comunicat difuzat duminică seara, ”un destin excepţional, mânat de dragostea pentru ţara noastră, limba sa şi cultura sa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.