Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus decedat la 16 februarie în închisoare la vârsta de 47 de ani, s-a adresat miercuri Parlamentului European şi l-a acuzat pe Vladimir Putin că este "şeful unei organizaţii criminale", chemând comunitatea europeană la "luptă împotriva mafiei lui Putin", relatează Le Monde şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În această luptă, aveţi aliaţi de încredere - zeci de milioane de ruşi care sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, împotriva răului pe care îl aduce", le-a spus Iulia Navalnaia deputaţilor europeni.

Navalnaia s-a adresat Parlamentului European de la Strasbourg, la 12 zile după ce soţul ei a murit subit într-o colonie penală din Rusia. Ea a fost întâmpinată cu ovaţii, în picioare.

Iulia Navalnaia le-a mărturisit eurodeputaţilor că la înmormântarea soţului ei, care va avea loc vineri 1 martie, la Moscova, se teme că vor fi arestări. "Înmormântarea va avea loc poimâine şi încă nu sunt sigură dacă va fi paşnică sau dacă poliţia îi va aresta pe cei care vor veni să-şi ia rămas bun de la soţul meu", a declarat văduva.

"Putin mi-a ucis soţul", le-a spus Navalnaia eurodeputaţilor. "La ordinul său, Aleksei a fost torturat timp de trei ani. A fost înfometat într-o celulă mică din piatră, izolat de lumea exterioară şi i s-au refuzat vizitele, apelurile telefonice şi apoi chiar scrisorile", a spus ea. "Şi apoi l-au ucis. Chiar şi după aceea i-au maltratat trupul şi au abuzat de mama lui", a continuat Navalnaia.

Vorbind în engleză, cu vocea uneori şovăitoare, ea l-a descris pe Putin drept un "monstru sângeros" şi a declarat că nu este posibil să se negocieze cu el.

"Nu-l puteţi răni pe Putin cu o altă rezoluţie sau cu un alt set de sancţiuni care nu este diferit de cele anterioare", i-a avertizat ea pe europarlamentari, făcând apel la acţiuni mai eficiente împotriva fluxurilor de bani ale elitei conducătoare.

Ea i-a îndemnat pe politicienii şi oficialii europeni să investigheze fluxurile financiare din Occident legate de preşedintele rus Vladimir Putin şi de aliaţii săi. "Putin este liderul unei bande criminale organizate. Aceasta include persoane care otrăvesc şi asasini, dar aceştia sunt doar nişte marionete. Cel mai important lucru sunt oamenii apropiaţi de Putin - prietenii, asociaţii şi cei care deţin banii mafioţi", a declarat ea. „Voi şi noi toţi trebuie să ne luptăm cu această bandă criminală. Iar inovaţia politică în acest caz este de a aplica metodele de combatere a crimei organizate, nu competiţia politică. Nu declaraţii de îngrijorare, ci căutarea asociaţilor mafioţi din ţările dumneavoastră, a avocaţilor şi finanţatorilor discreţi care îi ajută pe Putin şi pe prietenii săi să ascundă bani", a punctat soţia opozantului rus, care a promis că va duce mai departe lupta soţului ei defunct. Aleksei Navalnîi a denunţat în repetate rânduri corupţia regimului Putin.

Navalnaia l-a acuzat pe Putin că a pus ca soţul ei să fie ucis, acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o. Ea a promis că îi va continua activitatea, îndemnându-i pe ruşi să împărtăşească furia ei împotriva lui Putin.

"Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut ţării mele. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut unei ţări vecine paşnice. Şi Putin trebuie să răspundă pentru tot ce i-a făcut lui Alexei”, şi-a încheiat Iulia Navalnaia discursul din Parlamentul European.

De la moartea soţului ei, Navalnaia, care se află în străinătate, s-a întâlnit deja cu politicieni occidentali, inclusiv cu preşedintele american Joe Biden săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.