Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns miercuri la Geneva, unde se va întâlni cu omologul american Joe Biden.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin a ajuns cu aeronava prezidenţială la Geneva cu puţin timp înainte de întrevederea cu Biden, care va avea loc pe domeniul La Grange de lângă Lacul Geneva.

Această întrevedere, iniţiată de Biden, va fi una dintre cele mai importante din sfera geopolitică de anul acesta. 

Joe Biden a ajuns în oraşul elveţian marţi.

Marţi, un consilier de la Kremlin a spus că stabilitatea nucleară, schimbările climatice şi securitatea cibernetică se află pe agenda summit-ului, precum şi situaţia cetăţenilor ruşi şi americani închişi în fiecare ţară.

Deşi sunt multe lucruri ce trebuie discutate, experţii nu au mari speranţe că vor exista momente „revoluţionare” la întâlnirea dintre cei doi lideri. Totuşi, ei consideră că vor putea fi încheiate acorduri simbolice de reconsolidare a încrederii, un cadru pentru relaţia viitoare.

Oficialii de la bordul Air Force One au spus marţi, în timpul zborului de la Bruxelles la Geneva, că Biden se va întâlni cu Putin la ora locală 13:00. Putin va ajunge primul la vila La Grange, iar amândoi preşedinţii vor fi întâmpinaţi de omologul elveţian înainte de a face o fotografie împreună.

Cu puţin timp înaintea lui Putin, preşedintele elveţian Guy Parmelin a ajuns la vila La Grange.

La întrunire vor participa patru persoane: Biden, Putin, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Fiecare parte a avea un translator şi fotoreporterii vor putea capta imagini la început. Ulterior, fiecare delegaţie va avea cinci membri, alături de Biden şi Putin. 

Din delegaţia rusă vor face parte secretarul de presă Dmitri Peskov, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, şeful Statului Major, Valeri Gerasimov, ministrul-adjunct de Externe, Serghei Riabkov, reprezentantul special pentru Siria, Alexander Lavrentiev, şi directorul adjunct al administraţiei prezidenţiale, Dmitri Kozak.

Presa rusă a relatat, potrivit BBC, că oamenii din echipă indică faptul că Putin şi Biden vor discuta despre situaţia din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Biden va fi însoţit de Blinken, iar restul membrilor echipei nu au fost confirmaţi încă.

Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult. Nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună. Între 3.000 şi 3.500 de poliţişti şi alte forţe vor fi trimise pe domeniul de 30 de hectare din Geneva.

La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.