Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat luni după-amiază moartea subită a ambasadorului rus de pe lângă Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin. Diplomatul rus a murit subit, cu o zi înainte să împlinească 65 de ani, la New York, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RT notează că anunţul ”morţii premature a ambasadorului Vitali Ciurkin” a fost primit cu şoc la sediul Naţiunilor Unite din metropola New York.

Însă, ministerul rus nu a dat mai multe detalii cu privire la circumstanţele morţii ambasadorului de pe lângă ONU.

Ciurkin a fost numit în mai 2006 reprezentant permanent al Rusiei la ONU, iar anterior a servit drept ambasador al Rusiei în Canada (1998-2003), precum şi în Belgia (1994-1998)

De asemenea, diplomatul rus a lucrat inclusiv ca ambasador de legătură pentru NATO şi Uniunea Europeană Occidentală în timpul detaşării sale în Belgia.

Naţiunile Unite au anunţat că sunt ”şocate” de moartea subită a lui Ciurkin şi au transmis condoleanţe Moscovei.

”A avut o prezenţă atât de obişnuită aici încât pot să spun că sunt destul denăucit. Gândurile noastre se îndreaptă către familia şi prietenii săi, precum şi către guvernul rus”, a declarat un purtător de cuvânt pentru biroul Secretarului General al ONU.

Ciurkin era cunoscut drept un apărător tenace al politicii ruse, în special în ceea ce priveşte campania de raiduri aeriene asupra metropolei asediate Alep.

De asemenea, atunci când ambasadoarea americană l-a acuzat de comiterea unor atrocităţi, acesta a reacţionat imediat şi i-a cerut Samathei Power să nu se comporte ca maica Tereza, pentru că şi Statele Unite au o istorie recentă cu privire la acţiunile militare din Orientul Mijlociu. 

Ciurkin şi-a început cariera în timpul regimului comunist, atunci când a ocupat poziţia de director de informaţii pentru ministerul de Externe de la Moscova.

În perioada 1992-1994, acesta a ajuns viceministru de Externe în timpul mandatului lui Andrei Kozirev.

Vitali Ciurkin a câştigat o anumită notorietate pe plan extern în 1986, la vârsta de 34 de ani, atunci când a fost ales pentru a depune mărturie în faţa Congresului Statelor Unite cu privire la accidentul nuclear de la Cernobîl.

De asemenea, este vorba despre prima dată când un oficial sovietic a depus o mărturie într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor de la Washington.

În urma acestei audieri istorice, diplomatul rus a fost parodiat de către Washington Post, care l-a numit ”Charmyourpantsoff” (”Farmecă-ţi pantalonii în vine”- n.r.)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.