Susţinători ai Israelului au atacat miercuri o tabără a manifestanţilor pro-palestinieni la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), în timp ce primarul New York-ului a anunţat că protestul pro-palestinian de la Universitatea Columbia, dispersat de poliţie şi soldat cu sute de arestări, a fost dirijat de persoane din afară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile filmate de martori de la UCLA, verificate de Reuters, arată persoane care mânuiesc bâte şi beţe pentru a bate în panourile de lemn folosite ca baricade improvizate de protestatarii pro-palestinieni pentru a se proteja, înainte ca poliţia să fie trimisă în campus.

În cealaltă parte a ţării, la New York, poliţia a arestat marţi seară demonstranţi pro-palestinieni baricadaţi într-o clădire a Universităţii Columbia şi a desfiinţat o tabără de corturi a protestatarilor.

Primarul oraşului New York, Eric Adams, a declarat că aproximativ 300 de persoane au fost arestate şi a pus protestele pe seama unor agitatori externi, fără a oferi însă dovezi concrete.

Atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului comis de militanţi Hamas din Fâşia Gaza şi ofensiva israeliană care a urmat asupra enclavei palestiniene au declanşat cea mai mare explozie de activism studenţesc din SUA de la protestele antirasiste din 2020. 

Aproximativ 1.200 de persoane din sudul Israelului au fost ucise în atacul din 7 octombrie, dar asaltul israelian de represalii a ucis aproape 35.000 de palestinieni, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, a distrus o mare parte din infrastructura enclavei şi a creat o criză umanitară care se apropie de foamete.

Protestele studenţeşti din Statele Unite au căpătat, de asemenea, conotaţii politice în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie, republicanii acuzând unii administratori universitari că închid ochii la retorica antisemită şi la hărţuire.

Pe măsură ce mitingurile studenţeşti s-au răspândit în ultimele zile în zeci de instituţii de învăţământ din SUA, exprimându-şi opoziţia faţă de războiul Israelului din Gaza, poliţia a fost chemată să disperseze mişcările de răzvrătire sau să evacueze protestatarii.

ATACURI VIOLENTE LA UCLA

Marţi, oficialii UCLA au anunţat că tabăra pro-palestinienilor este ilegală şi încalcă politica universităţii. Cancelarul UCLA, Gene Brock, a declarat că aceasta includea persoane "neafiliate cu campusul" universităţii, deşi, la fel ca Adams, nu a furnizat nicio dovadă a prezenţei unor străini.

Imagini de la primele ore au arătat contramanifestanţi, în majoritate bărbaţi, mulţi dintre ei mascaţi şi unii aparent mai în vârstă decât studenţii, aruncând cu obiecte şi încercând să spargă sau să dărâme baricadele de lemn şi oţel ridicate pentru a proteja tabăra protestatarilor.

Unii au strigat comentarii pro-evreieşti în timp ce protestatarii pro-palestinieni încercau să îi respingă.

"Veneau aici şi pur şi simplu ne atacau violent", a povestit Kaia Shah, protestatară pro-palestiniană şi cercetătoare la UCLA. "Pur şi simplu nu credeam că vor ajunge vreodată la asta, să escaladeze la acest nivel, în care protestul nostru este întâmpinat de contra-protestatari ce ne rănesc violent, ne provoacă durere, când noi nu le facem nimic", a comentat ea.

Demonstranţii din ambele tabere s-au aţâţat reciproc şi au izbucnit bătăi.

Poliţia a precizat că a răspuns la o solicitare din partea UCLA pentru a restabili ordinea şi a menţine siguranţa publică "din cauza multiplelor acte de violenţă" în cadrul taberei.

MANIFESTANŢI DE LA COLUMBIA, ARESTAŢI

Marţi seară, poliţia newyorkeză a arestat zeci de manifestanţi pro-palestinieni care se aflau într-o clădire a Universităţii Columbia şi a îndepărtat o tabără de protest pe care colegiul Ivy League, un grup ce reuneşte opt universităţi, a încercat timp de aproape două săptămâni să obţină ridicarea ei.

Primarul Adams a declarat miercuri reporterilor că aproximativ 300 de persoane au fost arestate, dar nu a precizat câţi dintre aceştia, dacă au fost arestaţi, ar fi fost consideraţi agitatori externi. "În timp ce printre cei care au pătruns în clădire se aflau studenţi, au fost conduşi de persoane care nu erau afiliate la universitate", a spus el.

"Studenţii au dreptul de a protesta, iar libertatea de exprimare este o piatră de temelie a societăţii noastre... Dar au fost actori externi care au deturnat protestele paşnice şi au influenţat studenţii să escaladeze", susţine edilul.

Preşedintele Universităţii Columbia, Minouche Shafik, a cerut poliţiei să rămână în campus cel puţin până la 17 mai - două zile după absolvire.

În timp ce poliţia a intervenit, studenţii au huiduit şi au strigat "Ruşine, ruşine!".

Poliţia a urcat zeci de persoane într-un autobuz, cu mâinile legate la spate cu şireturi, scena fiind luminată de luminile intermitente roşii şi albastre ale vehiculelor de poliţie.

"Palestina liberă, liberă, liberă!", au scandat protestatarii în faţa clădirii. Alţii au strigat "Lăsaţi studenţii să plece!".

Sueda Polat de la Universitatea Columbia Apartheid Divest, coaliţia de grupuri studenţeşti care a organizat protestele, a declarat că acestea nu au reprezentat niciun pericol.

Un alt lider al protestului, Mahmoud Khalil, un palestinian care urmează cursurile Şcolii de Afaceri Internaţionale şi Publice de la Columbia, a negat că printre organizatori s-ar fi aflat persoane din afară, la fel ca mulţi alţi studenţi.

Cu toate acestea, studenţii au postat videoclipuri cu vizite în tabără ale unor susţinători şi activişti care nu sunt înscrişi la Columbia şi nici nu sunt angajaţi ai acesteia. Unii au declarat că au contactat absolvenţi care au participat la protestele majore din 1968 de la universitate, pentru a afla despre strategiile lor.

Preşedinta universităţii a declarat că ocupanţii au vandalizat clădirea ocupată şi au încălcat proprietatea publică. Anterior, universitatea a avertizat că studenţii care iau parte la ocupaţie riscă să fie exmatriculaţi academic.

De asemenea, poliţia a fost chemată să elibereze taberele şi să facă arestări peste noapte la Universitatea Tulane din New Orleans, la Universitatea din Arizona şi la City College of New York din Harlem. Zeci de persoane au fost arestate la City College, a relatat New York Times.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.