Violenţe cu caracter rasist care au avut loc în ultimele zile în sud-estul Spaniei ilustrează tensiuni tot mai puternice provocate în această ţară de problema imigraţiei, devenită în câţiva ani un subiect de înfruntare politică centrală, purtat de către extrema dreaptă, relatează AFP.
CE S-A ÎNTÂMPLAT LA TORRE PACHECO?
La Torre Pacheco, un oraş cu 40.000 de locuitori situat în apropiere de Murcia, pe coasta la Marea Mediterană, s-au înfruntat timp de mai multe nopţi grupări de extremă dreapta şi locuitori foşti imigranţi, în principal de orgine marocană.
Aceste violenţe au fost declanşate de agresarea, la 9 iulie, a unui pensionar în vârstă de 68 de ani, care a povestit mai multor publicaţii spaniole că a fost atacat fără motiv de trei tineri de origine magrebiană.
În urma acestei agresiuni, Primăria din Torre Pacheco, condusă de către Partidul Popular (PP, dreapta), a organizat vneri o manifestaţie ămpotriva insecurităţii.
Această manifestaţie a degenerat rapid, după ce grupări de extremă dreapta au aparticpat la adunare cu sloganuri ostile imigranţilor.
După aceea au avut loc altercaţii, timp de mai multe nopţi, pe străzile oraşului, în pofida faptului că p desfăşurare a unor forţe de securitate a permis evitarea unor confrunătri directe.
Potrivit autorităţilor, 14 persoane au fost plasate în detenţie, inclusiv trei în legătură cu agresarea pensionarului, care nu locuiau la Torre Pacheco.
Între persoanlee încarcerate se află un conducător al unei grupări a al ultradreptei, "Deport them now!" (”Deportaţi-i acum!”), care a îndemnat la o ”vânătoare” de migranţi.
CUM A REACŢIONAT CLASA POLITICĂ
Primarul din Torre Pacheco - un oraş în care aproximativ 30% dintre rezidenţi sunt persoane de origine străină, venite majoritatea să muncească în agricultură - a îndemnat rapid la calm şi să nu se confunde autorii agresiunii cu populaţia străină a oraşului.
Partidul Vox (extremă dreapta), a treia forţă în Parlamentul spaniol, şi-a multiplicat, în schimb, declaraţiile ostile imigranţilor, după exemplul liderului său regional José Ángel Antelo, care a atribuit artmosfera de insecuritate de la Torre Pacheco ”imigraţiei ilegale”.
Ea este cea ”care, în multe cazuri, ne agresează bătrânii” şi ”ne violează fetele pe stradă”, a declarat acest ales, susţinut de către liderul la nivel naţional al Vox, Santiago Abascal, care a cerut ”deportări imediate” împotriva unei ”invazii a migraţiei criminale”.
Aceste declaraţii au fost criticate dur de către Patidul Socialist (PSOE) al premierului Pedro Sánchez, care a acuzat Vox că ”aruncă gaz pe foc” şi de către aliatul său, Partidul Sumar (exremă stânga).
Ele au determinat Parchetul din Murcia să deschidă o anchetă împotriva lui Ángel Antelo..
”Este un exemplu foarte clar al tensiunii care creşte în probleme legate de imigraţie” în Spania, declară AFP o politoloagă de la Universitatea Complutense de la madrid, Paloma Román.
Ea consideră că acest fenomen are legătură cu ”ascensiunea extremei drepte”, care a făcut din acest subiect o temă centrală.
DE CE ASEMENEA TESNIUNI?
Creşterea imigraţiei este relativ recentă în Spania, care este în mod istoric o ţară de emigrare.
Potrivit Institutului Naţional spaniol de Statistică (INE), 637.000 de străini trăiau în Spania în 1998, reprezentând 1,6% din populaţia spaniolă.
În prezent, ei au crescut la 6,95 miloane (14,13%) - dintre care 920.000 sunt marocani, prima comunitate de străini din ţară.
Guvernul actual - care vrea să regularizeze până la 300.000 de imigranţi pe an până în 2027 - consideră că această dinamică este o mană.
Potrivit INE, ea explică o mare parte a sănătăţii economice bune a Spaniei, în care creşterea economică a atins 3,2% din PIB în 2024.
Potrivit unui raport anual privind populismul al Ipsos, prezentat recent, doar 34% dintre spanioli cred că Spania ar fi ”mai puternică” dacă numărul migranţilor care sosesc ar fi limitat (faţă de 46% în Germania). Este vorba despre cel nkai scăzut procent din Uniunea Europeană (UE).
Însă acest lucru nu împiedică să crească tensiunile în ţară. Acest resentiment este exploatat de Vox, care a propus, la începutul lui iulie, un program de expulzări în masă, de ”remigraţie”.
”Într-o ţară care creşte mulţumită imigraţiei, acet lucru este un pic contradictoriu”, subliniază Paloma Román, care explică această situaţie printr-o întrecere în populism între PP şi Vox, facilitată de fragilitatea tot mai mare a lui Pedro Sánchez, din cauza numeroaselor scandaluri de corupţie.
În prezent, Sánchez este singurul şef de Guvern al unui stat membru UE care este în mod deschis şi fără nico rezervă în favoarea imigraţiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.