Premierul ungar Viktor Orban a respins miercuri o invitaţie din partea preşedintelui Parlamentului European (PE) de a participa la o dezbatere cu privire la starea de urgenţă pe care a instaurat-o în Ungaria din cauza pandemiei covid-19 şi cu privire la repercusiunile acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La ora actuală, lupta împotriva epidemiei îmi consumă toată energia şi forţa”, a subliniat premierul suveranist ungar, răspunzându-i preşedintelui PE, italianul David Sassoli, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.

Problema stării de urgenţă instaurate în Ungaria şi a consecinţelor acesteia asupra statului de drept urmează să fie dezbătută joi - într-o sesiune plenară - în Parlametul European.

Potrivit uzanţelor în asemenea dezbateri, ”nivelul participării este de şef de stat sau de Guvern”, l-a anunţat preşedintlee PE pe liderul ungar într-o scrisoare la care i-a cerut să-i răspundă.

Budapesta a stabilit că urmează să fie reprezentată joi de către ministrul ungar al Justiţiei Judit Varga.

La sfârşitul lui martie, Parlamentul ungar a adoptat o lege care-o permite premierului suveranist ungar să guverneze - până la noi ordine - prin decret, în cadrul unei stări de urgenţă adoptate în lupta împotriva epidemiei covid-19.

Aceste puteri aproape depline i-au provocat ”îngrijorarea” preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi a determinat 16 state membre UE să lanseze un avertisment.

Un purtător de cuvânt al Guvermului ungar a catalogat audierea de joi drept o ”nouă vânătoare de vrăjitoare” şi un ”proces-show”.

”Cei de stânga şi liberalii fac politică în timp ce continentul se confruntă cu una dintre cele mai mari crize sanitare şi economice pe care am cunoscut-o de un secol”, a deplâns miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, un purtător de cuvânt al lui Viktor Orban, Zoltan Kovacs

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.