Vicecancelarul german Olaf Scholz, totodată ministru al Finanţelor, s-a declarat miercuri ”foarte sceptic” pe tema participării Germaniei la o misiune militară comună în Strâmtoarea Ormuz, propusă de Statele Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Olaf Scholz a subliniat, la ZDF, că este necesară evitarea oricărei escaladări militare în regiune.

Însă, a adăugat el, o msiune de acest fel ar reprezenta în sine un risc de a fi atrasă într-un conflict mai larg.

”De aceea, cred că nu este o idee bună”, a declarat ministrul social-democrat.

Statele Unite au cerut în mod oficial, marţi, Germaniei să se alăture Franţei şi Marii Britanii într-o misiune de protecţie maritimă, cu scopul de a ”lupta împotriva agresiunii iraniene” şi a garanta securitatea navigaţiei în Strâmtoarea Ormuz, unde Iranul a imobilizat luna aceasta un petrolier britanic.

”Membrii guvernuli german au spus clar că libertatea navigaţiei trebuie protejată (...). Întrebarea este: protejată de cine?”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite la Berlin.

Săptămâna trecută, Guvernul britanic a propus înfiinţarea unui misiuni de protecţie maritimă europeană în Strâmtoatea Ormuz, tranzitată de până la 30% din exporturile maritime de petrol, situată la extremitatea apelor Golfului Persic, între Iran, la nord, şi Oman şi Emiratele Arabe Unite (EAU la sud.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.