Doi avocaţi care îl apără pe Donald Trump în cazul acuzaţiilor federale de păstrare ilegală a unor documente clasificate au renunţat vineri la caz, iar un fost consilier a fost şi el inculpat, aceste evoluţii surprinzătoare având loc la o zi după ce fostul preşedinte american a fost pus sub acuzare în legătură cu acest dosar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Walt Nauta, consilier personal al lui Donald Trump, a fost pus sub acuzare, joi, alături de fostul preşedinte republican. Anunţul a fost făcut vineri chiar de Donald Trump, pe reţeaua sa socială.

Nauta, fost valet militar, a lucrat pentru Trump la Casa Albă, apoi l-a însoţit pe fostul preşedinte pentru a lucra pentru el la reşedinţa sa din Florida.

Nauta "a servit cu mândrie alături de mine la Casa Albă, s-a retras ca şef principal şi apoi a trecut în privat ca asistent personal", a scris Trump pe Truth Social.

Nauta ar fi ajutat la mutarea unor cutii de carton la proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, care conţineau documente şi alte amintiri din perioada în care Trump era preşedinte. Nauta le-a spus iniţial anchetatorilor că nu ştia dacă Trump a păstrat documente clasificate, potrivit relatărilor din presă, dar ulterior a declarat că a mutat unele dintre cutii. Departamentul de Justiţie a cerut înregistrări ale camerelor de supraveghere de la Mar-a-Lago, care au confirmat faptul că au fost mutate cutii, ceea ce a ridicat suspiciuni privind o posibilă obstrucţionare a justiţiei.



Nu se ştie care sunt acuzaţiile aduse lui Nauta, dar acestea au fost formulate de procurorul special Jack Smith, care a fost numit pentru a superviza atât ancheta în legătură cu păstrarea de către Trump a unor documente clasificate, cât şi ancheta separată în legătură cu eforturile fostului preşedinte de a anula înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din 2020.

Nauta a fost văzut de mult timp ca un posibil acuzat în cazul penal referitor la documentele secrete. Nu este neobişnuit ca procurorii într-un caz penal să formuleze mai întâi acuzaţii împotriva unor persoane de nivel inferior, pentru a le presa să coopereze în vederea obţinerii bazei pentru acuzaţii împotriva unor ţinte mai mari, notează Reuters.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente de pe proprietatea lui Trump Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an. O sută erau marcate ca fiind clasificate, deşi unul dintre avocaţii lui Trump declarase anterior că toate documentele cu marcaj "clasificat" au fost returnate guvernului.

DOI DINTRE AVOCAŢII LUI TRUMP RENUNŢĂ SĂ-L MAI APERE

La rândul său, Donald Trump se confruntă cu şapte capete de acuzare de natură penală legate de modul în care a tratat materialele guvernamentale sensibile pe care le-a luat cu el când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, potrivit unei surse familiare cu această chestiune.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Donald Trump, inculpat pentru şapte fapte, în dosarul documentelor clasificate

Trump s-a apărat şi a spus că a păstrat documentele pentru că le declasificase în timp ce era preşedinte, dar avocaţii săi au refuzat să includă acest argument în documentele depuse în instanţă.

Trump a mai anunţat vineri, pe reţeaua sa socială, că va fi reprezentat în acest caz de avocatul Todd Blanche, care îl reprezintă într-un caz penal separat în Manhattan.

Fostul preşedinte a făcut acest anunţ după ce avocaţii săi John Rowley şi Jim Trusty au renunţat la caz din motive care nu au fost imediat clare.

"În această dimineaţă ne-am prezentat demisiile în calitate de consilieri juridici ai preşedintelui Trump", au declarat cei doi avocaţi într-un comunicat. "A fost o onoare să ne petrecem ultimul an apărându-l şi ştim că i se va face dreptate", au adăugat ei.

Punerea sub acuzare a unui fost preşedinte american pentru acuzaţii federale este fără precedent în istoria americană şi apare într-un moment în care Trump este favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

TRUMP, LA TRIBUNAL CU O ZI ÎNAINTE DE ANIVERSARE

Donald Trump urmează să se prezinte marţi la tribunalul din Florida, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani.

Cazul nu-l împiedică pe Trump să-şi continue campania electorală sau să preia funcţia în cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024. Experţii juridici spun că nu ar exista niciun temei pentru a bloca depunerea jurământului său chiar dacă ar fi condamnat şi trimis la închisoare.

"SUNT UN OM NEVINOVAT!" a scris Trump cu majuscule pe platforma sa socială Truth Social ,joi, după ce a anunţat că a fost pus sub acuzare.

Potrivit CNN, acuzaţiile includ conspiraţie, declaraţii false, obstrucţionarea justiţiei şi păstrarea ilegală a unor documente clasificate în conformitate cu Legea spionajului.

CNN a relatat vineri că Trump ar fi declarat, după ce a părăsit funcţia, că a păstrat informaţii militare pe care nu le-a declasificat. Aceste comentarii, captate pe suport audio, ar putea fi o probă cheie în acest caz.

CINE ÎL JUDECĂ PE TRUMP

Judecătoarea districtuală Aileen Cannon a fost desemnată iniţial să se ocupe de caz. Ea ar putea prezida şi procesul, potrivit unei surse citate de Reuters. 

Cannon, numită de Trump în 2019, a ţinut prima pagină a ziarelor anul trecut, când a decis în favoarea fostului preşedinte american într-o etapă crucială a cazului, decizie infirmată ulterior în apel.

Cannon ar urma să stabilească, printre altele, când va avea loc un proces şi care va fi sentinţa lui Trump, dacă va fi găsit vinovat.

Acesta este al doilea caz penal pentru Trump, care urmează să fie judecat în martie anul viitor la New York într-un caz separat, la nivel de stat, în legătură cu înregistrarea neconformă în evidenţele contabile a unei plăţi pentru ca o vedetă porno să nu facă dezvăluiri în timpul campaniei electorale.

Dacă va câştiga din nou preşedinţia, Trump, în calitate de şef al guvernului federal, ar fi în măsură să scape de cazul federal, dar nu şi de cel statal din New York.

Problemele juridice ale lui Trump nu i-au afectat popularitatea în rândul alegătorilor republicani, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos. Iar principalii săi rivali republicani l-au susţinut până acum, spunând că acest caz este motivat politic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.