Trei alimente eşenţiale în gospodăriile din întreaga lume sunt făina, pastele şi laptele, iar acestea sunt întotdeauna disponibile în magazine sau supermarketuri. Însă, venezuelenii pot să pună mână pe aceste alimente doar dacă au puţin noroc, au nişte prieteni pe piaţa neagră şi destui bani la dispoziţie, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Venezuela se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice, după prăbuşirea preţului pentru barilul de ţiţei. Ţara sud-americană îşi obţinea aproape toate veniturile din exportarea aurului negru, iar un procent extrem de redus al populaţiei se ocupă cu agricultura. În Venezuela, 80% din produsele de bază, precum orezul, zahărul sau hârtia igienică, sunt aproape imposibil de găsit.

De asemenea, venezuelenii nu găsesc aproape niciodată lapte proaspăt în magazine, iar acelaşi lucru se întâmplă şi cu laptele praf, esenţial pentru hrănirea bebeluşilor. O cutie de lapte praf ajunge să se vândă pe piaţa neagră cu un preţ de 100 de ori mai mare decât cel normal. 

Jurnaliştii CNN au găsit lapte care era vândut pe piaţa neagră pentru 7.000 de bolivari, adică până la 700 de dolari potrivit cursului valutar de stat. Însă, oricine are dolari îi poate vinde pe piaţa neagră la un curs valutar mult mai favorabil, de până la 1.000 de bolivari pentru un dolar, întrucât criza de valută prin care trece executivul este atât de gravă încât nu mai există bani pentru cumpărarea alimentelor.

Aceeaşi poveste se aplică şi pentru mălai, care este un ingredient de bază pentru pregătirea pâinii tradiţionale venezuelene, umplută cu diferite legume. Dacă este vreodată disponibil în supermarketurile de stat, atunci preţul pentru un kilogram de mălai ajunge la 190 de bolivari. Însă, pe piaţa neagră venezuelenii pot da mai des de mălai, iar preţul lui poate să fie de 15 ori mai ridicat.

Rezervele de alimente sunt atât de limitate, încât jurnaliştii au descoperit un kilogram de paste care se vindeau la un preţ de 200 de ori mai mare decât cel din supermarketurile de stat, unde produsele nu sunt disponibile aproape niciodată.

Însă, preţurile exagerate pentru alimentele de pe piaţa neagră nu reprezintă singurul inconvenient. Legea interzice achiziţionarea de produse de pe piaţa neagră, iar asemenea târguri se dovedesc uneori periculoase. Doar achiziţionarea a trei alimente esenţiale - un kilogram de făină, un kilogram de paste şi un litru de paste - poate însemna un salariu minim pe economie pentru un cetăţean venezuelean.

Tocmai din aceste motive, unii oameni nu au nicio opţiune decât să frecventeze supermarketurile finanţate de stat, în speranţa că vor găsi ceva de mâncare. Însă, statul a impus reguli stricte pentru cumpărători, iat venezuelenii pot să cumpere alimente doar în ziua identificată pe buletine. 

Ulterior, fiecare persoană trebuie să aleagă supermarketul unde există cele mai mari şanse să găsească produsul de care are nevoie şi să stea la coadă ore întregi, în speranţa că va ieşi cu destule alimente pentru o masă. Însă nu întotdeauna se întâmplă asta.

”Sunt la coadă încă de la ora trei dimineaţa şi nu am reuşit să cumpăr decât două tuburi de pastă de dinţi. Aşa că vom mânca pastă de dinţi în această seară”, a declarat dansatoarea Monica Savaleta.

Însă, Savaleta nu are nicio opţiune decât să frecventeze săptămâna următoare un alt supermarket, întrucât nu îşi permite să cumpere alimente de pe piaţa neagră.

”Câştig între 12.000 şi 15.000 de bolivari pe lună. Dacă aş cumpăra de la bachaqueros, tot salariul meu ar fi irosit pe trei kilograme de orez”.

Între timp, muncitorul din constucţii Wilfredo Cardona câştigă de aproape trei ori mai mult, însă asta nu-l ajută să se descurce în criza financiară venezueleană.

”Am venit să cumpăr făină, orez şi zahăr. Însă nu am putut să găsesc nimic. Tot ce am găsit este săpun, iar din păcate nu pot să mănânc săpun”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.