Venezuela şi Columbia şi-au reînnoit oficial relaţiile diplomatice, rupte de trei ani, odată cu sosirea la Caracas, duminică, a ambasadorului columbian desemnat de noul preşedinte Gustavo Petro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Relaţiile cu Venezuela nu ar if trebuit rurpte niciodată, suntem fraţi şi o linie imaginară nu ne poate separa”, a notat pe Twitter ambasadorul Armando Benedetti.

Potrivit diplomatului, peste 8 milioane de columbieni trăiesc din comerţul bilateral cu Venezuela. Unul dintre obiectivele reluării relaţiilor este de restabilire a relaţiilor comerciale între cele două ţări.

Procesul de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări prevede şi redeschiderea completă a frontierei de peste 2.000 de kilometri care separă ţările. Frontiera a fost totaal închisă vehiculelor din 2015 şi redeschisă doar pentru pietoni de la sfârşitul anului 2021. Caracas şi Bogota intenţionează să restabilească şi relaţiile militare.

Camera de comerţ bilaterală Columbia – Venezuela prevede schimbuei comerciale de 800 de milioane până la 1,2 miliarde de dolari în 2022, după ce în anul precedent totalul a fost de aproximativ 400 de milioane de dolari.

Caracas a rupt relaţiile diplomatice cu Bogota în februarie 2019, când preşedintele  columbian de dreapta Ivan Duque nu a recunoscut realegerea lui Nicolas Maduro şi a susţinut proclamarea ca preşedinte interimar a liderului opoziţiei, Juan Guaido.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.