Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, a avut întâlniri secrete cu armata pentru a-i câştiga susţinerea în eforturile de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am avut întâlniri secrete cu membrii ai forţelor amate şi cu forţele de securitate”, a scris Guaido, care s-a autoproclamat preşedintele legitim al Venezuelei săptămâna trecută, într-un articol publicat în New York Times.

“Retragerea susţinerii armatei pentru Maduro este esenţială pentru a aduce o schimbare a guvernului iar majoritatea celor din armată sunt de acord că situaţia recentă din ţară este inacceptabilă”, a adăugat el.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În articol este precizat că opoziţia a oferit amnistie forţelor armate “care nu vor fi găsite vinovate de crime împotriva umanităţii”.

Ca preşedinte al parlamentului din Venezuela, Guaido susţine că constituţia îi permite să preia puterea temporar dacă preşedintele este numit ilegitim.

Curtea Supremă a Venezuelei i-a interzis însă lui Guaido să părăsească ţara şi i-a îngheţat conturile.

Articolul publicat de Guaido vine în aceeaşi zi cu noi proteste faţă de Maduro. Preşedintele Venezuelei a declarat anterior pentru agenţia rusă RIA că este pregătit să aibă discuţii cu opoziţia “pentru a putea vorbi despre binele Venezuelei”.

El a adăugat că nu este pregătit să accepte ultimatumuri sau şantaj şi a insitat că are susţinerea armatei din Venezuela.

SUA şi alte 20 de naţiuni şi-au arătat susţinerea faţă de Guaido.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a atras atenţia miercuri în plen că situaţia din Venezuela s-a înrăutăţit şi a declarat că l-a asigurat pe Juan Guaido de sprijinul instituţiei.

Mai multe ţări europene, între care Spania, Franţa, Germania, au anunţat sâmbătă că îi dau lui Maduro termen de opt zile, până la 3 februarie, să anunţe organizarea unor noi alegeri, ameninând că altfel îl vor recunoaşte pe opozantul Juan Guaido, care s-a autoproclamat la 23 ianuarie şef al statului interimar.
În afară de Beijing şi Moscova, Nicolas Maduro este susţinut, în continuare de Corea de Nord, Turcia sau Cuba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.