Venezuela a eliberat miercuri 21 de ”deţinuţi politici” - inclusiv opt americani -, în cadrul unui ”schimb umanitar” de deţinuţi cu Statele Unite, care l-ar putea elibera pe omul de afaceri Alex Saab, un intermediar al Caracasului încarcerat în America, potrivit ONG-ului Coaliţia pentru Drepturile Omului şi Democraţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deţinuţii eliberaţi sunt ”opt americani şi 13 venezueleni”, declară AFP Maria Alejandra Poleo, una dintre avocatele organizaţiei nonguvernamentale (ONG).

O membră a ONG-ului, Ana Leonor Acosta, declară că eliberarea acestor deţinuţi face parte dintr-un ”schimb umanitar” în care este inclus şi Saab.

Între americanii eliberaţi se află Luke Alexander Denman şi Airan Berry, două Berete Verzi, care ispăşeau o pedeapsă de 20 de ani de închisoare cu privire la o tentativă eşuată de a-l răsturna de la putere pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro în 2020.

”VEŞTI BUNE”

Secretarul de Stat american Antony Blinken declara presei, cu un pic mai înainte, că aşteaptă ”veşti bune” despre americani încarceraţi în Venezuela.

”Sperăm să avem veşti bune de anunţat, probabil azi (miercuri) mai târziu (...). Vrem să ne asigurăm că compatrioţii noştri americani sunt eliberaţi. Ne concentrăm de asemenea asupra deţinuţilor politici din Venezuela şi încercăm să obţinem eliberarea lor”, a adăugat el.

Presa americană şi venezueleană, dar şi activişti ai drepturilor omului susţin că acest schimb de deţinuţi îl priveşte pe Alex Saab, un om de afaceri arestat în Republica Capului Verde în 2020 şi extrădat în Statele Unite în 2021, acuzat de spălare de bani şi suspectat de faptul că este ”omul de paie” al lui Nicolas Maduro.

În ultimele luni a avut loc o ”încălzire” a relaţiilor între Washington şi Caracas.

În octombrie, puterea şi opoziţia venezuelene au ajuns la un acord care autorizează prezenţa unor observatori internaţionali la alegerile prezidenţiale din 2024.

Washingtonul a relaxat, pe o perioadă de şase luni, sancţiuni impuse în 2019 de către Donald Trump menite să-l înlăture de la putere pe Nicolas Maduro.

Caracasul a eliberat după aceea cinci deţinuţi politici, în octombrie, la câteva ore după anunţarea relaxării sancţiunilor americane.

La sfârşitul lui august, Amnesty International (AI) denunţa ”detenţii arbitrare motivate politic” în Venezuela şi estima la aproximativ 300 numărul persoanelor care pot fi considerate deţinuţi politici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.