Curtea Supremă de Justiţie a Venezuelei (TSJ) a anulat un articol controversat al Codului Justiţiei Militare care sancţiona homosexualitatea în Forţele armate cu pedepse de până la trei ani de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea ”a anulat (...) dispoziţia din secţiunea unică a Articolului 565 al Codului Organic al Justiţiei Militare, din cauza lipsei clarităţii şi preciziei în privinţa conduitei pe care vrea să o pedepsească”, anunţă pe site Curtea.

”Dispoziţia respectivă. pusă în discuţie de organizaţii internaţionale, impune o pedeapsă de trei ani de închisoare militarilor care comit «acte sexuale împotriva naturii», fără să definească ce înţelege prin aceste acte”, se arată în nota Curţii.

Justiţia consideră totodată că ”această interpretare, în lumina concepţilor ştiinţifice, sociale şi juridice actuale nu este compatibilă cu Constituţia şi instrumentele internaţionale (...), pentru că este contrară postulatului fundamental al progresivităţii în garantarea drepturilor fundamentale”.

În urma mai multor reforme, cea mai recentă în septembrie 2021, Articolul 565 al Codului Justiţiei Militare a rămas neschimbat, în pofida unor apeluri la abrogarea acestuia, ale unor activişti în Parlament.

Apărători ai drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) din această ţară din America de Sud au salutat această victorie.

”După atâţia ani de luptă, am obţinut anularea articolului din Codul Justiţiei Militare”, a declarat AFP activistul Leandro Viloria, care a apărat abrogarea acestui text.

Un militar dat afară din armată după ce s-a descoperit că era homosexual a declarat AFP că abrogarea articolului îi deschide calea de a cere reintrarea în Forţele Armate Naţionale bolivariene.

”Este vorba acum despre evaluarea faptului dacă, având în vederea această situaţie, reintegrarea mea este adecvată. Cel puţin asta face să dispară frica”, a declarat el sub protecţia anonimatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.