Poliţia italiană a lansat miercuri, împreună cu poliţia federală americană (FBI), o vastă operaţiune împotriva mafiei în Sicilia şi la New York, care a condus la arestarea a 17 persoane suspectate de extorcare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şapte suspecţi au fost arestaţi în provincia Palermo, iar aleţi zece la New York, în cadrul acestei anchete cu privire la asociere mafiotă, extorcare, licitaţii trucate şi incendiere criminală - vizând clanul Gambino -, precizează într-un comunicat poliţia italiană.

Familia Gambino este una dintre cele cinci mari familii ale mafiei italiano-americane din nord-estul Statelor Unite, alături de familiile Bonanno, Colombo, Genovese şi Lucchese.

Operaţiunea s-a desfăşurat în mod simultan la New York şi în provincia Palermo.

ACTIVITĂŢI INFRACŢIONALE INTERNAŢIONALE

Ancheta - lansată în aprilie 2021 - a permis scoaterea la iveală a unor activităţi infracţionale internaţionale, de la New York şi până la Palermo, trecând pe la Roma, şi anume practici de extrorcare prin recurgerea la colaborarea unor ganguri active la New York.

Această anchetă a permis o confirmare a ”solidităţii raporturilor existente (...) pe axa SUA-Italia” şi dezvăluirea interesului de care dă dovadă aripa americană a mafiei faţă de probleme de organizarea mafiei siciliene pe teritoriul de origine al acesteia.

Activităţi de estorcare au vizat restaurante de origine siciliană instalate la New York, prin exercitarea unor presiuni asupra membrilor familiilor acestora din Sicilia.

În Sicilia, ancheta a permis demonstrarea exercitării unui control strâns al mafiei asupra teritoriului acesteia, prin dezvoltarea pe acesta a unui trafic de droguri înfloritor şi unor practici infracţionale condiţionate de aprobarea capilor locali.

Mafia newyorkeză a suferit mai multe lovuturi dure în anii 2010, de la arestări la lupte fratricide şi concurenţa altor organizaţii criminale, însă clanurile acesteia sunt considerate active în continuare.

La 14 martie 2019, capul clanului Gambino, Francesco ”Frank” Cali, a fost ucis prin împuşcare în exteriorul domiciliului său, în Staten Island, la New York.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.