Percheziţii vizând o asociaţie islamistă suspectată de susţinerea mişcării şiite libaneze Hezbollah au avut loc în şapte landuri, în Germania, anunţă joi Ministerul german de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Într-o perioadă în care numeroşi evrei se simt deosevbit de ameninţaţi”, ”nu tolerăm, în general, propaganda islamistă şi nici incitări antisemite şi ostile faţă de israel”, subliniază într-un comunicat ministrul german de Interne Nancy Faeser.

Operaţiunea poliţiei vizează ”Centrul Islamic din Hamburg” (IZH) şi alte cinci organizaţii suspectate că fac parte din el.

Germnaia consideră Hezbollahul drept o ”organizaţie teroristă” şi i-a interzis activităţile în ţată, în aprilie 2020.

Percheziţii au avut loc pe 54 de proprietăţi, în diverse landuri germane.

Activităţile IZH vizează să difuzeze ”conceputl revoluţionar” al mollahilor iranieni, ”suspectat de faptul că este contrar ordinii constituţionale a Germaniei”, se arată în comunicat.

Concret, asociaţia IZH controlează Moscheea Imamul Ali din hamburg.

Serviciile de informaţii interne (Oficiul Federal de Protecţia Constituţiei, Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) suspectează IZH de ”exercitarea unei influenţe puternice” din această moschee, asupra altor moschei şi asociaţii, ”până la o preluare totală a controlului”, precizează ministerul.

În cadrul acestei mişcări ”observăm clar tendinţe antisemite şi ostile Israelului care se răspândesc în diverse canale media”, adaugă el.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a promis evreilor să-i protejeze în Germania, la comemorarea, în urmă cu o săptămână, a progromului nazist Noaptea de Cridstal, în contextul unei resurgenţe a actelor antisemite de la începutul Războiului sângeros din Fâşia Gaza, declanşat de un atac sângeros, la 7 octombrie, în israel, al mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Germania şi alte ţări se tem de o extindere a acestui război în Orientul Mijlociu, în Liban, prin intermediul Hezbollah.

Schimburi de tiruri au loc zilnic între Hezbollah şi Israel, în zona de frontieră, de la începutul Războiului din Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.