Premierul polonez Mateusz Morawiecki a dat asigurări vineri că polonia vrea să rămână în Uniunea Europeană (UE), la o zi după o decizie istorică a justiţiei poloneze care, consideră unii experţi, ar putea conduce la o ieşire a Poloniei din UE (Polexit), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Locul Poloniei este şi va fi în familia europeană a naţiunilor”, afrmă Mateusz Morawiecki într-o postare e Facebook.

Aderarea Poloniei la UE a fost ”unul dintre punctele puternice din ultimele decenii” atât pentru Polonia, cât şi pentru UE, apreciază el.

”Intrarea Poloniei şi ţărilor din Europa Centrală în UE este unul dintre faptele marcante ale acestor ultime decenii. Pentri noi, dar şi pentru UE însăşi”, aprecază el.

Mateusz Morawiecki a postat acest mesaj după ce fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, liderul opoziţiei poloneze de centru, a îndemnat la o manifestaţie, duminică, la Varşovia, ”în apărarea unei Polonii europene”.

În mesajul pe care l-a postat pe Facebook, Morawiecki încearcă să minimalizeze implicaţiile hotărârii justiţiei poloneze, apreciind că principiul superiorităţii dreptului constituţional asupra altor surse de drept a fost enunţat deja de tribunale ale altor state membre UE.

”Avem aceleaşi drepturi ca alte ţări. Vrem ca drepturile să ne fie respectate. Nu suntem un invitat nepoftit în UE. De aceea, nu vom accepta să fim trataţi ca o ţară de categoria a doua”, scrie premierul polonez.

Însă, potrivit unor experţi, această hotărâre, care urma să fie publicată în mod oficial pentru a avea forţă de lege, ar putea constitui un prim pas către o ieşire a Poloniei din UE (Polexit).

”Hotărârea este absolut incompatibilă cu dreptul UE şi trebuie să fie pur şi simplu ignorată în hotărârile tribunalelor ordinare”, îndeamnă Piotr Bogdanowicz de la Universitatea din Varşovia.

”Prezenţa noastră în UE se află în mod real în joc”, a dat el asigurări la postul de radio TOKFM.

Un fost mediator polonez în domeniul drepturilor omului, Adam Bodnar, a apreciat la acelaţi post de radio că hotărârea constitue un Polexit, fără să fie numit ca atare.

Hotărârea celei mai înalte jurisdicţii poloneze, care s-a pronunţat joi împotriva supremaţiei absolute a dreptului european asupra dreptului polonez, este un ”atac împotriva Uniunii Europene”, a denunţat vineri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.

”Acesta este un lucru extrem de grav. Nu este un subiect tehnic sau juridic. Este un subict eminamente politic, care face parte dntr-o lungă listă de provocări la adresa UE”, a denunţat el.

Guvernul polonez ”se joacă cu focul” şi ar putea provoca ”o ruptură” cu UE, a avertizat, la rândul său, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, iar Germania a îndemnat Polonia ”să aplice deplin” reglementările europene.

Tribunalul Constituţional polonez a stabilit joi că anumite articole din Tratatul UE sunt ”incompatibile” cu Constituţia poloneză şi a îndemnat instituţiile europene ”să nu mai acţioneze în afara competenţelor pe care le au” şi să nu se ”amestece” în sistemul judicar polonez - un subiect de discordie major cu Bruxellesul.

”Există riscul unei ieşiri de facto” din UE, a avertizat Clément Beaune. ”Acesta este un atac împotriva UE” al ”unui tribunal constituţional care a fost pus la mâna puterii poloneze”, a denunţat el.

Acest conflict vechi între Varşovia şi Bruxelles alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia va părăsi, până la urmă, UE, ceea ce ar putea afecta stabilitatea acestei comunităţi de state.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a respins luna trecută această idee şi a subliniat că Polonia vrea numai să pună capăt ”amestecului” UE.

”Nu va exista un Polexit (...). Noi vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE”, sublinia Kaczynski.

Majortatea polonezilor este entuziasmată de de UE, iar peste 80% dintre ei susţin atât apartenenţa la UE, care a acordat ţării lor subvenţii în valoare de miliarde de euro, cât şi întregul acquis, care stimulează dezvoltarea ţării de la aderarea la UE în 2004.

Însă relaţiile Varşoviei cu Bruxellesul s-au tensionat după instalarea la putere a PiS, în 2015.

Vicepreşedintele Parlamentului Ryszard Terlecki a îndemnat recent la ”soluţii drastice” în conflictul dintre Polonia şi UE.

”Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei de la Bruxelles nu le convenea. Ei s-au întors din drum şi au plecat”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.