Drumul către şi dinspre vama Leuşeni, de la frontiera Republicii Moldova cu România, a fost blocat cu tractoare, luni, de fermieri care protestează şi care spun că nu vor pleca până când preşedinta Maia Sandu, preşedintele parlamentului Igor Grosu şi prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni să discute cu ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul către şi dinspre punctul de trecere a frontierei Leuşeni a fost întrerupt. Circulaţia vehiculelor este blocată, iar echipele comune ale Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie Hânceşti şi Inspectoratului Naţional de Securitate Publică sunt prezente pentru a menţine ordinea publică şi a restabili fluxul în trafic”, se arată într-un comunicat publicat de Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) din Republica Moldova, citat de NewsMaker.

Autorităţile moldovene recomandă călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, adică punctele de frontieră de la Sculeni, Costeşti sau Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri şi întârzieri.

Unul din liderii protestului, fermierul Sergiu Stefanenco, a publicat un videoclip pe Facebook de pe traseul care duce spre vama Leuşeni, unde are loc protestul. În imaginile se observă mai multe tractoare care staţionează pe o porţiune de drum, blocând astfel accesul altor vehicule.  Agricultorul spune că vama de la Leuşeni nu va fi deblocată până când conducerea de vârf a ţării nu va veni la discuţii cu manifestanţii.

„Vama Leuşeni este blocată. Până nu vine Maia cu toată banda ei aici nu se deblochează. Ăsta-i protestul fermierilor. Fermierii supăraţi au blocat vama Leuşeni. Aşteptăm conducerea ţării să reacţioneze. (…) Stimaţi cetăţeni, ne cerem scuze şi vă rugăm să folosiţi alte puncte de trecere a frontierei. (…) Solicităm să vină la discuţii prim-ministrul Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi doamna Maia Sandu”, a spus acesta în video.

Fermierii moloveni şi-au început protestele încă la sfârşitul anului 2023. Aceştia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării de penalizări, înfiinţarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-şi mai plătească datoriile şi alocarea a 50% din fondurile Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui şi porumb în 2023.

Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum şi cu cât vor fi ajutaţi agricultorii care riscă să dea faliment, dar luna trecută Asociaţia Forţa Fermierilor a criticat activitatea comisiei speciale create de guvern. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcţională şi autorităţile doar ar „mima” intenţia de a ajuta. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relaţiile comerciale dintre doi agenţi economici, dar ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.