Adjunctul ministrului moldovean al Economiei Valeriu Triboi a fost reţinut vineri după-amiaza de către procurori anticorupţie şi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) într-un dosar în care este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat cu sume mari, relatează Deschide.md, care precizează că demnitarul va rămâne în custodia CNA pentru 72 de ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii au stabilit că Triboi, abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei,  un imobil în valoare de aproape 1 000 000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord.

În continuarea intenţiilor sale, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţiune, din contul acesteia.

Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparaţia clădirii au fost alocate 4 000 000 de lei.

Procurorii şi ofiţerii CNA au descins vineri atât în biroul de serviciu şi la domiciliul ministrului, unde au efectuat percheziţii.

De asemenea, au fost percheziţionate şi automobilele bănuitului.

În urma acţiunilor de urmărire penală, anchetatorii au ridicat mai multe probe care vor fi anexate la dosar.

În baza faptelor care i se reporşează s-a iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 327 Cod penal – abuz de putere, infracţiune ce prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Triboi a fost numit în funcţia de viceministru al Economiei în iulie 2014, scrie Unimedia.

Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Valeriu Triboi a obţinut un salariu de 148.677 de lei, exercitând funcţia de viceministrul al Economiei, iar soţia acestuia a obţinut un venit de 76.800 de lei.

Tot în 2015 familia Triboi a obţinut venituri în valoare de circa 53.210 de lei - dobândă bancară, iar alţi 574.436 de lei, Valeriu Triboi i-a obţinut ca reprezentant al statului în societăţile comerciale.

Acesta deţine cinci imobile, dintre care trei apartamente şi două spaţii comerciale şi un automobil marca BMW 520D din 2011 pe care l-a procurat în anul 2012 cu 300.000 de lei. Triboi împreună cu soţia mai deţin şi 34 de terenuri, majoritatea procurate în anul 2010.

El a mai declarat că deţine participaţii la cinci companii, una dintre aceste fiind specializată în comerţ (SRL Cvadro&Co ), două în domeniul imobiliar (SRL Melanto&Co şi SRL Lina Capital) şi una în domeniul construcţiilor inginereşti ( SRL Cvadro Therm).

Înainte să fie numit în această funcţie, Triboi a fost şef al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Anterior presa a scris despre Triboi că ar fi fost implicat într-un scandal. Acesta era acuzat de către un om de afaceri că, făcând uz de influenţa pe care o are, i-ar fi preluat businessul, înregistrând bunurile obţinute pe numele soţiei şi a mamei sale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.