Adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani au început joi să se vaccineze împotriva covid-19 pe întregul teritoriu al Statelor Unite, după extinderea, săptămâna aceasta, a autorizării vaccinului alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech la această categoerie de vârstă - care reprezintă 17 milioane de persoane în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un nou pas uriaş în lupta noastră împotriva pandemiei”, declara miercuri preşedintele american Joe Biden, care încurajează părinţii să-şi vaccineze copiii.

”Vaccinul destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani este sigur, eficient, practic, rapid şi gratuit”, a subliniat el, adăugând că 15.000 de farmacii din întreaga ţară sunt pregătite, începând de joi, să vaccineze împotriva covid-19.

Agenţia americană a medicamentului (FDA) şi-a dat autorizaţia luni, după ce a studiat date ale unor studii clinice asupra a aproximativ 2.000 de tineri.

Sute de localităţi au început încă de marţi să vaccineze adolescenţi, însă marea majoritate a ţării a aşteptat ultima undă verde, a Centrelor de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), principala agenţie federală în domenul sănătăţii din ţară, miercuri seara.

Vaccinul administrat copiilor în vârstă de 12-15 ani este acelaşi vaccin administrat adulţilor - inclusiv dozajul -, iar mulţi se pot vaccna în locuri deja amenajate în acest sens.

Provocarea este însă convingerea părinţilor cu copii de această vârstă, în contextul în care aproape un sfert dintre ei a declarat că nu-i vor vaccina, iar doar trei din zece au spus că vor să-i vaccineze imediat ce este posibil, potrivit unui sondaj realizat la jumătatea lui aprilie de Kaiser Family Foundation.

în vederea încurajării părinţilor, autorităţile vor să propună vaccinarea şi alte locuri, mai practice, sau la pediatri, pe care familiile îi cunosc şi în care au încredere.

”Acţionăm pentru ca aceşti copii să poată fi vaccinaţi în şcolile lor”, a anunţat joi Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Adolescenţii fac, în general, forme mai uşoare de covid-19 decât adulţii, iar vaccinarea lor nu era o prioritate până în prezent.

Însă ei nu sunt feriţi de boală şi pot participa la transmiterea virusului în populaţie.

Vaccinarea adolescenţilor urmează să contribuie, astfel, la oprirea epidemiei covid-19.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.